FUDBALSKI KLUB OMLADINAC IZ BOTOŠA PROSLAVIO 9O GODINA POSTOJANJA

Tradicija za ponos svih generacija

U nedelju u dva sata posle podne na utrine biće utakmica. Borićedu se naši sas loštaškim društvom iz Velikog Bečkereka. Oni što dođedu da gledadu neka ponesu stolicu ili šamlicu, ako nećedu da sednu na zemlju – ovim rečima je, u ulozi seoskog dobošara od pre 90 godina, Zlatomir Sremac Baca podsetio kako su se nekada Botošani obaveštavali o fudbalskim utakmicama.
Tako je i počela svečanost povodom devet decenija od kada je krenuo da se igra fudbal u Botošu. Proslava rođendana FK Omladinac FAM održana je u seoskom hotelu. Skupu su prisustvovali fudbaleri brojnih generacija, kao i gosti iz celog regiona i predstavnici lokalne samouprave.
Toga dana je seosko igralište posetio gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura sa saradnicima. Najmlađim botoškim fudbalerima uručeni su darovi – sportska oprema i lopte. Potom su pioniri iz Botoša, Kleka i drugih okolnih sela odigrali revijalne utakmice.
– Ponosimo se svojim klubom i brojnim generacijama koje su se decenijama okupljale oko fudbalske lopte u našem selu. U poslednje dve godine beležimo možda i najbolje rezultate, u Vojvođanskoj ligi osvojili smo četvrto mesto. Za sve uspehe dugujemo zahvalnost našim meštanima koji nas podržavaju, Gradu Zrenjaninu i prijateljima koji su uvek uz Klub – rekao je Branislav Lazić, koji je predsednik FK Omladinac FAM dvadesetak godina.

Na svečanosti su zaslužnim pojedincima i kolektivima uručene plakete i povelje. Dr Milan Miljuš, predsednik Organizacionog odbora proslave istakao je da je dodeljeno dvadesetak priznanja. Jedan od dobitnika je i nedeljnik „Zrenjanin”. Među gostima su bili i predstavnici FK Partizan iz Beograda.
– Gotovo dve decenije branio sam boje Omladinca. To su mi najlepši dani života, iz tog perioda nosim mnogo lepih uspomena. Nastupao sam i za druge klubove, ali nigde nije bilo kao u Botošu – iskren je veteran Zlatoje Josimov.

Upravo su veterani na ovom okupljanju dobili najviše aplauza. Jedan od njih je Vlastimir Filipović Fića koji je i vršnjak Omladinca.
– Došao sam kao mlad agronom u ovo selo 1956. godine i tu sam ostao. Fudbal nam je bio zabava i razonoda posle obavljenog posla na njivama. Lepo smo se družili i bili složni. Seljani su uvek rado priskakali u pomoć kada je trebalo da se kupi sportska oprema ili obezbedi prevoz za ekipu. Lepo je i ovo okupljanje i podsećanje na tradiciju koju mlađe generacije ne smeju da zaborave – kaže botoški Fića koji je nekada čuvao gol Omladinca.

Pohvale za organizaciju svečanosti, ali i za celokupan rad Kluba došle su i od Saše Santovca, predsednika Fudbalskog saveza Grada Zrenjanina.
Goran Knežević poželeo je slavljenicima i gostima da se u istom sastavu okupe za deset godina i proslave stogodišnjicu botoškog fudbalskog kluba.

N. Božović