UČENICI GENERACIJE 2014-2022. OSNOVNE ŠKOLE „ŽARKO ZRENJANIN” PROSLAVILI MATURU

Velikim koracima u nove pobede

Uz zalazak sunca, poeziju Miroslava Antića, dobro raspoloženje i ponosne poglede porodica, mali maturanti obeležili su 15. juna kraj svog školovanja u Osnovnoj školi „Žarko Zrenjanin”. Doterani, u svečanom defileu sa svojim učiteljicama i odeljenjskim starešinama, 96 učenika osmog razreda poslednji put zajedno je boravilo u dvorištu škole. Uz cveće i balone, najlepši detalj bio je ipak osmeh i pozitivna energija koja je isijavala iz njih.
Odeljenjske starešine Emilija Ćorović, Ivana Vukov, Vesna Bjelić i Miroslav Molnar su uz učiteljice Vesnu Tešić, Zoricu Đurin i Ljudmilu Vorkapić poželeli sreću „Žarkovim” osmacima u daljem školovanju. Uspeh na takmičenjima pokazali su osvajanjem 54 posebne diplome, a 16 đaka je steklo diplomu „Vuk Karadžić”.
Obraćajući se učenicima, njihovim roditeljima, nastavnicima i prijateljima, direktor Miroslav Brnjoš poželeo je da pronose ime svoje škole kao što su to radile i ranije generacije.

– Pre nekoliko dana zvono je obeležilo vaš poslednji čas u školi. U špaliru, tradicionalno, su vas vaši mlađi drugari ispratili u novi početak, novu priču. Ali i kasnije, kad budete veliki i odrasli ljudi bićete naši „Žarkovci”. Stoga vam, dragi osmaci, želimo da i ubuduće budete vredni i da istrajete u svom uspehu. Naučili ste puno, što govore i vaša dostignuća – naveo je direktor Brnjoš i dodao da je malo vremena da se nabroje sve diplome, pohvale i medalje koje su đaci ove generacije postigli, te da je ponosan na sve njihove uspehe.
Za učenika generacije, iako je bila u jakoj konkurenciji (Nikola Uzelac, Marija Peči, Andrijana Grahovac, Teodora Rašić i Nikola Panjak), proglašena je Sara Todorović, dok je laskavo priznanje kao najbolja sportistkinja ponela Marija Cabadaj (predloženi su bili: Vojislav Ivanović, Ljubiša Lazić, Novak Tica, Petar Pejkić i Marko Mikić).

I tako su, sledeći stihove Mike Antića – „Opraštamo se i strašno dugim nogama odlazimo u svet”, prodefilovali maturanti četiri osma razreda i ponosno stali pred svoje roditelje i nastavnike, ujedno se opraštajući od svoje osnovne škole.

S. Vorkapić
Foto: Mirjana Radovanović,
OŠ „Žarko Zrenjanin”

 • NAJBOLjI OSMI JEDAN
  Osmi jedan razred, od 26 učenika imao 12 odličnih učenika, dok je vrlo dobrih bilo 9, a dobrih pet. Srednja ocena iznosi 4,24, čime su imali najbolji prosek u ovoj generaciji.

 

 • „ŽARKOVI” „VUKOVCI”
  „Vukove” diplome stekli su:
  8-1: Andrijana Grahovac, Mina Mijatović, Ognjen Petrović, Marijana Peči, Tara Tomić;
  8-2: Sara Velimirov, Petra Konjikušić, Teodora Rašić;
  8-3: Emilija Bajin, Lenka Obradović, Nikola Panjak, Pavle Savić, Sara Todorović;
  8-4: Milica Vuletin, Sara Pavlović, Nikola Uzelac.

 • REČ ĐAKA GENERACIJE, SARE TODOROVIĆ
  Pored „Vukove”, učenica generacije, Sara Todorović je zaslužila i posebne diplome iz srpskog jezika i književnosti, matematike i fizike. Kako je rekla, iz škole će, pored znanja, poneti i nezaboravne uspomene, kao i poneku simpatiju.
  – Tokom proteklih osam godina susretali smo se sa mnogim izazovima koje smo zajedničkim snagama uspevali da prebrodimo. Znanje smo sticali u školskim klupama, ali i služeći se onlajn nastavom. Ona nam je pokazala da tradicionalno školovanje može uspešno biti zamenjeno i drugačijim načinom učenja i verujem da je to nešto što je obeležilo našu generaciju – rekla je, između ostalog, Sara Todorović. Zahvalila se nastavnicima i učiteljici što su joj podsticali takmičarski duh. Poželela im je da svaka naredna generacija bude što bolja, a drugarima da upišu željene škole i ostvare svoje snove. Ona je navela da su se pred njom ukazala dva puta: sportski i put školovanja, te da će se potruditi da uspešno ide i jednim i drugim.
  – Dobila sam veliku čast da branim boje kadetske odbojkaške reprezentacije Srbije, stoga , navijajte za nas na predstojećim takmičenjima, Balkanijadi i Evropskom prvenstvu – rekla je na kraju Sara Todorović.