FUDBALSKI SUSRET KLUBOVA IZ BRODCA I LUKIĆEVA POSLE 58 GODINA

Spojio ih isti osnivač

Zahvaljujući pronađenom zapisniku iz 1953. godine (sa sastanka uprave FK Jedinstva iz Brodca u Republici Srpskoj), obnovljeno je prijateljstvo ovog Kluba i FK Mladost iz Lukićeva. Napisano je tada da se Jedinstvo pripremalo za dve utakmice, ali postoje svedočenja da je meč igran samo u Lukićevu. Detalji su opisani i u knjizi o istoriji kluba iz Bosne i Hercegovine.
Te godine je prijateljski meč održan zahvaljujući Milisavu Jeftiću koji je učestvovao u radu i osnivanju klubova iz Bordca i Lukićeva. Nakon 58 godina, potpredsednik Jedinstva Slaviša Vujić inicirao je novi susret kao sećanje na davno odigrane utakmice.
– Iz priča znam da su fudbaleri i rukovodstvo putovali zadružnim traktorom i da je sve trajalo osam sati. Naš klub je postojao i pre Drugog svetskog rata, prva fotografija koja to potvrđuje datira iz 1931. godine. Dobro je da se setimo naših osnivača, kao što je Milisav i da naše dve male sredine spoje ljudi poput njega – rekao je Vujić.
Ova priča nije se svela samo na fudbalsku utakmicu. Boro Jeftić, Milisavov sin i dugogodišnji fudbaler i kapiten Mladosti, bio je domaćin i gost na ovom susretu. Sa neskrivenim emocijama je govorio o mnogim detaljima, jer je fudbal bila porodična ljubav.
– Milisav je, praktično, osnovao oba kluba. Nije tada bilo lako stvarati klubove u selima, jer se nisu znala ni sva pravila fudbala. Moj otac je imao jednu knjigu koju je dugo čuvao i koje se dobro sećam. Štampana je u Kraljevini Jugoslaviji, a pojašnjavala je kako se fudbal igra. On je na osnovu toga znao kako se crta teren, koje su dimenzije i kako treba da se organizuje utakmica. O tome je učio omladinu u oba sela i ja sam na to ponosan – kaže Boro Jeftić.
Pokojni Milisav Jeftić je povodom 50 godina od osnivanja kluba izveo početni udarac na utamici Mladost–Partizan koja je organizovana 1996. godine. Jedinstvo iz Brodca ove godine obeležava 90 godina postojanja, takmiči se u Drugoj ligi Republike Srpske (treći rang takmičenja u BiH).
– Bili smo iznenađeni kada smo primili poziv od gospodina Vujića da žele da nas posete. Njima je, a i nama, taj susret bio generalna proba pred prvenstvo. Nažalost, mi smo bili prilično oslabljeni, pa nismo pružili bolji otpor kvalitetnijim gostima. Pozvani smo da uzvratimo posetu i trudićemo se da neki slobodan termin iskoristimo da odemo u goste, šteta je da se saradnja ne nastavi.
Podsećam, imamo prijateljske osnose i sa FK Milići iz Republike Srpske, a to traje od 1971. godine. Zanimljivo je da će se baš Jedinstvo i Milići sastati u prvom kolu novog prvenstva – kaže Savo Bošković, predsednik FK Mladosti.

Lukićevo je, inače, naseljeno 1945. godine kolonistima iz istočne Bosne, a deo njih je iz Semberije i okoline Bijeljine, pa je to i razlog više za obnovu prijateljstva.
Mladost i Jedinstvo su se sastali u Lukićevu i odigrali prijateljsku utakmicu 7. avgusta 2021. i najavili divnu fudbalsku saradnju. Odavno u Lukićevu nije gostovala ekipa sa tako kvalitetnim pojedincima koji su prikazali kako se fudbalsko znanje podređuje timskoj igri. Iako nije bio u prvom planu, rezultat je na kraju bio 0:8.

M. Novaković