BROJNI KOMUNALNI I INFRASTRUKTURNI RADOVI ZAVRŠENI U MZ „DOSITEJ OBRADOVIĆ”

Sve se može ako za to postoji volja

Uređenje dečjih igrališta, saniranje oštećenog kolovoza i staza, uklanjanje divljih deponija, neke su od aktivnosti realizovanih u Mesnoj zajednici (MZ) „Dositej Obradović”. Inicirali su ih sugrađani koji žive u ovom delu grada, a sproveo Savet MZ u saradnji sa Gradskom upravom.
Kao mesna zajednica sa najvećim brojem stanovnika, i uz to najvećim brojem starih lica kojima je u periodu vanrednog stanja bila potrebna pomoć u nabavci osnovnih životnih namirnica, pomoć su nesebično pružili volonteri velikog srca, članovi Saveta, meštani, odazivajući se na svaki upućen poziv.

OSPOSOBLJENA IGRALIŠTA
– Ovi mladi ljudi su pokazali kako se u saradnji sa Mesnom zajednicom i Gradom sve može ako za to postoji želja i volja.
Pored toga otklanjani su i komunalni, infrastrukturni i drugi problemi Zrenjaninaca. Nastavljeno je sa redovnim održavanjem rasvete, održavanjem dečijih igrališta i sportskih terena. Turnira u košarci i odbojci će biti ukoliko prilike to dozvole – kazao je Duško Radišić, predsednik Saveta Mesne zajednice „Dositej Obradović”.

LOCIRANE RUPE NA PUTEVIMA
Prema njegovim rečima, kada su igrališta za mališane u pitanju, osposobljeni su polomljeni rekviziti i obezbeđen pesak za peščanike dečijih igrališta gde je to bilo potrebno. Inicijativu i organizaciju pokrenuli su građani, a Savet je odmah „pritekao u pomoć”.
Radišić dodaje i da je saniran deo trotoarskih staza, kao i put u naselju Šećerana te da su locirane rupe na kolovozima u Mesnoj zajednici.
– U prvoj fazi urađeni su pripremni radovi koji će omogućiti popravku parkinga u naselju Ruže Šulman iza zgrade „Lepa Brena”.
Raster ploče, podignute korenjem drveća, uklonjene su i u potpunosti su izvađeni sibirski brestovi, a zatim sprovedeno čišćenje celog parkinga. Nastavljeno je uklanjanje divlje deponije (obala reke Begej između železničkog i mosta kod stare klanice), urađeno je izmuljavanje Begeja i postavljanje klupa, sadnica i ploča trave na već izgrađenom pristanu na obali.
Zbog bezbednosti dece koja svakodnevno tuda prolaze na putu iz škole do kuće, postavljene su i zaštitne ograde na mestima gde je prolaz uz Begej jako uzak – objašnjava naš sagovornik.

 

MNOGOBROJNI PRIORITETI
Zajedničkom akcijom obnovljeni su zimzeleni i listopadni zasadi. Zaštićene su zelene površine a postavljeno je i 59 stubića na površinama javne namene (naselje 4. juli između broja 2 i 3, i broja 20 i 23).
Prvi čovek Saveta podseća da je okončana i prva faza radova na „Baricama”. Iskopane su i urađene pripreme za stazu i trim stazu, kao i podloga za postavljanje rekvizita.
– Moram da napomenem da su građani, čak i iz drugih mesnih zajednica dali veliku podršku ovoj aktivnosti i učestvovali u radovima – istakao je Radišić.
U 2021. novi Savet Mesne zajednice i dalje nastavlja svoje aktivnosti na rešavanju komunalnih, infrastrukturnih i drugih problema na koje se građani najviše žale, a nisu razrešeni u 2020.

PLANOVI
– Planovi za naredni period su brojni. Saniranje oštećenih kolovoza, pešačkih staza i parkinga. Za ulicu Laze Kostića, tzv. male ulice, kao i za ulice Vojvoda Petar Bojović, Žitni trg, deo Koče Kolarova neophodna je popravka kolovoza i trotoara. Parkinzima na Žitnom trgu, Ruži Šulman, 4. julu, Lesnini nužna je rekonstrukcija.
Problem sa lošom kišnom kanalizacijom u Jug Bogdana, Šećeranskoj i ulici Dositej Obradović, kao i na 4. julu, u Petra Drapšina takođe moramo temeljno i trajno rešiti i nadam se da ćemo to što smo zacrtali i ostvariti – rekao je Duško Radišić.

Miroslava Malbaški