GENERACIJA MATURANATA ZRENjANINSKE GIMNAZIJE 2013 -2017 NA SVEČANOSTI U KRISTALNOJ DVORANI

Lepota mladosti, snaga energije, emocije i uzbuđenje…

Maturanti Zrenjaninske gimnazije, 2013 -2017 godine svečano su obeležili maturu, u Kristalnoj dvorani, prošlog četvrtka, 15. juna. Na okupu deset odeljenja maturanata Zrenjaninske gimnazije, njihove razredne starešine, direktor Milan Radaković, učenici i profesori, roditelji, rodbina, prijatelji… Pevaju đačku himnu „Gaudeamus igitur”…. Emocije i uzbuđenje…
Lepota mladosti, snaga energije… U ovom trenutku, bar za neko vreme, odlazi sve što je tokom četvorogodišnjeg školovanja bilo neprijatno…
I znam, ovi trenuci, živeće u ovim ljudima i kada mladosti ne bude… Zvuci koji će uvek podsećati na ovaj dan, kada je sve bilo lepše, jednostavnije, vedrije, lako i dohvatljivo… Uprkos svemu…
Trenuci u kojima su sabrane sve četiri godine ludovanja, mladalačkih briga i strepnji, učenja, neprospavanih noći, želja i htenja, očekivanja i nada… I ljubavi, onih koje ostaju zauvek…
Proglašenje učenice generacije Nikoline Kuprešanin, njeno obraćanje profesorima i generaciji…
Ispit zrelosti tek što su položili, prijemni ispiti se primakli… Maturska noć tek što nije počela… Noć o kojoj su sanjali, koja je samo jednom u životu…
I, otvara se maturska noć u Hotelu „Vojvodina”…
A u noći mature ispunjenoj mirisom lipe i mesečinom, sve je moguće, ma gde u svetu, i u Srbiji, i u Zrenjaninu…

IV-2

IV-3

IV-4

IV-5

IV-6

IV-7

IV-8

IV-9

IV-10
NIKOLINA KUŠPREŠANIN, UČENICA GENERACIJE
Hvala svima, izbor je na nama
Nikolina Kuprešanin, učenica IV 10 odeljenja, tokom četvorogodišnjeg školovanja u Zrenjaninskoj gimnaziji, izdvojila se među vršnjacima, po svestranosti, postignućima, ali i osobinama ličnosti, kao i postupcima.
Zahvaljujući osobinama, kao što su odgovornost, sistematičnost, ali i radnim navikama, nenametljivom ambicioznošću i višestrukim talentima uspešno je predstavljala Školu na takmičenjima iz matematike, informatike i računarstva. Bila je uspešna i u različitim vannastavnim aktivnostima.

NIKOLINA KUPRESANIN I MILAN RADAKOVIC
– Kao prvo, želim da se zahvalim svima koji su ovde danas sa nama – bile su prve reči Nikoline Kuprešanin na maturskoj svečanosti. – Pripala mi je čast ali, opet, s druge strane, i veliki teret, da danas ovde stojim pred vama i ovim govorom pokušam da zaokružim naše školovanje. Neću početi dobro poznatom rečenicom – ove četiri godine su brzo prošle. Vreme je proticalo srazmerno kvalitetu kojim smo ga trošili, kod svakog drugačije. Činjenica je da je sada sve gotovo, ne možemo vratiti vreme unazad. Svako sa sobom nosi svoje uspomene: gomilu uspeha, ali, naravno, i neuspeha. Ali, niko ne obraća pažnju na njih, kao mi sami i oni su tu da nas nauče onom što na drugi način možda ne bismo razumeli.
Nikada nećemo uspeti da ostvarimo sve što se od nas očekuje – smatra Nikolina.
– Važno je da sami izaberemo kakav život želimo da živimo, ka kojim vrednostima želimo da težimo, kojim putem želimo da idemo – uverena je učenica generacije. – Uvek će se naći osobe koje će nam na tom našem putu pomoći i kojima dugujemo zahvalnost. Zato danas želim posebno da se zahvalim svom IV 10, svakom ponaosob. I, naravno, pre svega, našem razrednom starešini, profesoru Vojinu Tolmaču, koji nas je naučio nečemu mnogo važnijem od primene izvoda i integrala, naučio nas je da razmišljamo. Na kraju, ostaje da se zahvalim svima, svim profesorima, u stvari, celoj Gimnaziji. Svi zajedno predstavljamo jedan složen sistem, sistem koji ne može da funkcioniše bez svojih delova.
Nikolina će upisati Prirodno matematički fakultet u Beogradu – smer računarstva. Podrška će joj i dalje, kako kaže, biti roditelji i sestra. Želi i da se usavršava u inostranstvu i da se bavi primenjenim računarstvom. A gde će to biti, o tome još ne razmišlja…

MILAN RADAKOVIĆ, DIREKTOR ZRENjANINSKE GIMNAZIJE
Pronađite svrhu, mesto i smisao životu
I vaša mladost i polet produžili su vek Zrenjaninskoj gimnaziji i dali joj smisao postojanja. Mnogi od njih učinili su što su najviše mogli i hvala im. Verujem da su trud i posvećenost bili obostrani i da ćemo se, upravo zbog toga, svi jedni drugih rado sećati. Nadam se da smo ostvarili pravu meru između tradicionalnog i modernog u procesu obrazovanja i da će vam upravo takav pristup olakšati ovladavanje naukom i omogućiti mudrije učešće u svakodnevnom životu.
Ovako se obratio generaciji direktor Zrenjaninske gimnazije Milan Radaković.
– Po izlasku iz ove Škole ulazite u svet velikih očekivanja i obaveza – podseća Radaković. – Da biste u njemu pronašli sopstveni put, slušajte sopstveno srce i pratite uputstva svoga razuma, ali istovremeno ne omalovažite iskustva onih koji su ih i pre vas sticali. Otuda, volite i negujte tradiciju i učvršćujte one temelje društva na kojima smo svi ponikli i istovremeno, neumorno i istraživački, pratite dostignuća svoga vremena kao i sve ono što je inovativno i korisno u našem dobu. Na tom putu bi znanje bilo najpouzdaniji saputnik svakoga od vas. Da biste svoje životne potencijale u potpunosti ostvarili, učite i zalažite se neštedimice, stvarajte i volite svet. Negujte humanističke ideale, poštujte i patrijarhalne nazore, usvajajte novine svoga vremena, i, iznad svega, posvećujte se ljubavi prema čoveku, jer je to jedini način da volite i sebe. Pronađite svrhu, mesto i smisao svome životu. Želim vam da budete vešti graditelji svoga života a da se u temeljima tog vašeg zdanja ugradite upravo VI – zadovoljni, slobodni i uspešni, a tako i vaša jedinstvena, po mogućnosti mnogobrojna i radosna porodica, okružena dobrim i odanim prijateljima! Ne odustajte, dragi naši maturanti!

GAUDEAMUS, SIRTAKI I BEČKI VALCER
Gaudeamus najjače odjekuje u srcima na maturskoj svečanosti – upravo tako je bilo 15. juna 2017. u Kristalnoj dvorani u Zrenjaninu na ispraćaju 170. generacije Zrenjaninske gimnazije. Đačku himnu je otpevao Hor „Prepodobni Rafailo Banatski” kojim je dirigovala mr Senka Milisavljević.
Maturanti su ispraćeni pesmom, a autorka programa je Duška Kolarov, profesorka srpskog jezika i književnosti. Voditelji su bili Miloš Grujić, učenik III 5 i Erika Kurunci, učenica I 2.
Učenici, profesori i publika pozdravili su gromkim aplauzom i školski bend i soliste – Nemanju, Miloša, Sofiju i Minu, koji su izveli kompoziciju „Aleluja” Leonarda Koena, kao i članove Plesne sekcije i njihovo izvođenje sirtakija, čiji su voditelji Gordana Vujin, profesorka i Zoran Simeonović, instruktor plesa.
Svečanost je završena bečkim valcerom, a salom je tokom ispraćaja odjekivao i „Radetski marš”…
Razredne starešine
IV-1 Igor Micov
IV-2 Svetlana Todorović Gvozdenov i v.d. Snežana Mićić Šević
IV-3 Vuk Faninger
IV-4 Vesna Vujanov
IV-5 Dejan Ungur
IV-6 Snežana Vukanović
IV-7 Aleksandra Maksić
IV-8 Tibor Makan
IV-9 Vesna Odadžić
IV-10 Jovan Tolmač
Stranu pripremila Branka Jajić

Foto Đenka, Novi Sad