Gimnazijska

Piše: Milena Bečejac

Nedavno su me Ana i Nikola, prilikom boravka u Zrenjaninu, pozvali da popijemo kafu u centru. „Bašta mala”, uvek prijatan ambijent, onda smo odšetali do „Kafemata”… Gimnazijska ulica, od 2014. godine zatvorena za saobraćaj, te večeri pre je ličila na parking nego na pešačku oazu. Uostalom, i preko dana možete da vidite automobile kako tuda prolaze. Policija, izgleda, samo vidi one koji vozilima dovoze teško pokretne pacijente do Fonda za zdravstvenu zaštitu. Ostali mogu kako hoće, što važi i za onaj deo Skerlićeve ulice u kojem je takođe saobraćaj zabranjen.
Još pre nego što je zvanično postala pešačka zona, bilo je predloga da ulica oživi i da se u Gimnazijsku vrati korzo. Ništa od toga nije bilo, mada u ulici ima toliko kafića, ustvari, mladi vole da sede u njima a ne da šetaju, korziraju …
Sama Gimnazijska čuva još nešto od stare lepote. Ako izuzmemo ruinu dela fasade palate Daun, i gotovo prazan prostor nastao rušenjem Filkovićeve kuće u glavnom sokaku, kao i par zgrada koje bi valjalo obnoviti, ova ulica nosi u sebi patinu vekova, a svaka kuća, posebno dvorišta, skrivena iza ajnfort kapija, kriju svoje priče o minulim vekovima i današnjim danima.
Ulica je deo kulturno – istorijske celine starog jezgra grada i kulturno je dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju – čitamo na sajtu Zavoda za zaštitu spomenika kulture: ulica je formirana, najkasnije, početkom 18. veka. Sadašnju strukturu, najvećim delom, dobila je krajem 19. i početkom 20. veka, sa nekoliko monumentalnih objekata koji su od velikog istorijskog značaja za grad: Pijaristička crkva sa zgradom Gimnazije i niz spratnih i prizemnih građanskih kuća visokih arhitektonskih i stilskih vrednosti.
U leto 2014. godine završena je rekonstrukcija dela Gimnazijske ulice (od Jevrejske do Skerlićeve), a u leto 2015, od Jevrejske do Gimnazijske. Na kolovozu je postavljena kamena kocka, dok je na trotoarima postavljen behaton, kao i ulična rasveta po ugledu na tradicionalne fenjere.
Vreme je promenilo Gimnazijsku: umesto hotela, tu je market, kuće su otvorene za lokale, a trotoar je sav izlepljen žvakama… Meni je najlepša kada su je za „Dane piva” natkrili raznobojnim kišobranima…