Godina otvorenog srca

Piše: Milena Bečejac

Uskoro će Bogojavljenje, Krštenje gospodnje. Epifanija završava božićne praznike, a slavi se uvek 19. januara, uoči praznika posvećenog svetom Jovanu Krstitelju. Običaj je da se na taj dan hrabri plivači bore za časni krst. Među njima neće biti Zrenjaninac Aleksa Dragaš, mladi pripadnik Vojske Srbije, koji je 2017. godine prvi doplivao do časnog krsta na Adi Ciganliji, tada kao kadet Vojne akademije. Sada je izgubio životnu bitku. Vitez širokog osmeha ostaje u srcima Zrenjaninaca. U srcima koja su zatreperila kada je pre nekoliko dana saopštena tužna vest, u srcima svih onih koji su se nadali da će njegova hrabrost pobediti i ovoga puta, koji su se borili zajedno sa njim…
Proslavili smo praznike, Novu godinu po restoranima, u kućnoj varijanti, na trgu… Zrenjanin je imao svoju ulicu otvorenog srca… Izložbe, koncerte… Nisu izostale ni petarde (one jake, „bizonke”), vatromet, lepe želje. Epidemija kao da je ujedinila mlade i starije i još starije, pa je prva reč u željama bila – zdravlje. Dostojanstveno su proslavljeni i božićni praznici… Negde su paljene gume za Badnjak, ali sve što je vezano za gume u ovom gradu je jedna ružna i teška ekološka priča.
Za novogodišnje praznike bilo je mnogo humanitarnih akcija za prikupljanje paketića za decu iz socijalno ugroženih porodica. Čini mi se, ove godine više nego prethodnih. Pomenuti neku od njih naprosto ne bi bilo dobro jer je donatora i organizatora bilo mnogo. Onima koji su najmlađima izmamili osmeh, to je najlepša pohvala za plemeniti gest.
Ali, to su praznici. A šta ćemo svih ovih dana, do kraja godine 2022. godine u kojoj je nastavljeno divljanje cena. Nema šta nije poskupelo, pa su nam i korpe za snabdevanje sve praznije… Vlada je 15. novembra zamrzla cene brašna, ulja, šećera… na 60 dana.
U slučaju potrebe, Vlada, posle isteka „zamrznutog” roka, će produžiti ovu meru – izjavila je nadležna ministarka.
Naravno da je treba produžiti… Zapravo, nije trebalo ni dozvoliti da cene toliko „skaču”, a opravdanje tražiti uglavnom po principu moralo se, korona je uticala na naš život…
Jeste, ali i Vlada utiče svojim potezima na našu svakodnevicu. Nova godina je i počela apelom jedne od humanitarnih FB grupa: novi izazovi, problemi stari – hoćemo li, ipak, moći da doniramo hranu u korpe solidarnosti?