GODIŠNJI KONCERT ANSAMBLI KULTURNOG CENTRA „SVETOZAR MARKOVIĆ” ODRŽALI SU ZAJEDNO SA PRIJATELJIMA I GOSTIMA

Novi članovi su uvek dobrodošli

Publika je lepo reagovala na igre i pesme koje smo izvodili na koncertu, pozdravljala je svaku koreografiju gromoglasnim aplauzom i osmehom. Posle koncerta mnogi su prilazili da nam čestitaju, pozdrave nas i pohvale ono što radimo – kaže Aleksa Šerbula

Roditelji, prijatelji i mnogobrojni ljubitelji folklornih igara došli su kako bi pružili nesebičnu podršku vrednim, talentovanim, svestranim i kreativnim ljudima koje pokreće ljubav prema tradicionalnoj kulturi, igri, pesmi, nošnjama i običajima. Time je nedavno, u velikoj sali Kulturnog centra počeo završni koncert Kulturnog centra „Svetozar Marković”, a datum se poklopio sa godišnjicom aktivnog rada i trajanja na polju folklora.

SLOŽAN IGRAČKO – MUZIČKI TIM
– Ovogodišnji 16. po redu završni koncert Kulturnog centra „Svetozar Marković” organizovali smo zajedno sa našim prijateljima i gostima. Zadovoljan sam radom u prethodnoj sezoni. Mnogo smo postigli, naučili i popravili, sklopili lepa prijateljstva i ostvarili saradnju sa više ansambala u široj okolini. Proširili smo i obogatili naš repertoar, i što je najvažnije, omasovili smo igračke ansamble, pevačke grupe, kao i orkestar. Izvođački ansambli „Svetozara Markovića” i „Mladosti” iz Elemira imaju zajedničke probe, putovanja i druženja i ponosan sam što funkcionišu kao jedan tim – započeo je priču Aleksa Šerbula, umetnički rukovodilac Kulturnog centra „Svetozar Marković” i dodao da je i Grad Zrenjanin takođe dao podršku.
Na koncertu su nastupili domaćini, Kulturni centar „Svetozar Marković”, KUD „Mladost” Elemir, KUD „Petar Kočić” Čestereg, Folklorna sekcija Doma učenika „Angelina Kojić-Gina” Zrenjanin, a predstavili su se igrama i pesmama iz Banata, Srema, Bačke, Halova, Gornjeg Poreča, Leskovca, Bele Krajine, Valjevske Kolubare i Kumanovskog polja.

ČESTITKE I POHVALE PUBLIKE
– Što se tiče koncerta, zadovoljan sam naravno. Neminovno je da će da spadne neki pojas, šubara, opanak ili marama – to su sitne greške, ali sledeći put ćemo sigurno biti bolji. Publika je lepo reagovala na igre i pesme koje smo izvodili na koncertu, pozdravljala je svaku koreografiju gromoglasnim aplauzom i osmehom. Posle koncerta mnogi su prilazili da nam čestitaju, pozdrave nas i pohvale ono što radimo. To nam zaista mnogo znači i daje nam „vetar u leđa” da budemo još bolji. Bilo je zanimljivo i zabavno i nama i gostima – ističe sagovornik.
Kulturni centar „Svetozar Marković” sačinjava nekoliko grupa: veteranski ansambl, izvođački ansambl, orkestar i dve pevačke grupe, a u njihovom sastavu je i radionica za izradu narodnih nošnji i kostima. Postoji i folklorno zabavište, a od ove godine ih je čak četiri. Nekada je bilo 30, a sada je 80 mališana.
– Na ovo proširenje smo najponosniji i to je naš najveći uspeh u protekloj godini. Saradnju sa KUD- om „Mladost” iz Elemira i „Petar Kočić” iz Česterega ostvarili smo preko umetničkih rukovodilaca i asistenata iz našeg KC koji tamo rade. Takođe, naš i elemirski izvođački ansambl imaju zajedničke probe na kojima vredno treniraju, uvežbavaju nove koreografije, ali se i druže, putuju i funkcionišu kao jedan tim – dodaje Šerbula.

  • GODINE RADA, USPEHA, TRAJANJA
    Kulturni centar „Svetozar Marković” osnovan je 2012. godine na temeljima istoimenog Vojnog kulturno-umetničkog društva koje aktivno radi od 2002. godine pri Garnizonu vojske Srbije u Zrenjaninu. U cilju proširenja repertoara, članovi ansambla osnivaju Kulturni centar koji nastavlja svoj rad u okviru Ansambla narodnih pesama i igara, uz očuvanje i negovanje folklorne tradicije i običaja našeg naroda, starih zanata, muzike, pesme i igre.
    Želja mladih ljudi koji rade sa decom je da ih nauče ko su i odakle potiču, druže se sa vršnjacima i odrastaju u jednom zdravom okruženju. Asistenti umetničkog rukovodioca i rukovodioci folklornih zabavišta su Aleksandra Miolski, Aleksandra Sakal, Slavica Jovanov i Vuk Trifić, umetnički rukovodilac Kulturnog centra ,,Svetozar Marković” je Aleksa Šerbula, dok je direktor Boško Šerbula, predsednica predstavništva (Upravnog odbora) je Jelena Brkić, a korepetitor je Ilija Ćušić.
    – Negujući izvorno narodno stvaralaštvo postali smo prepoznatljivi u kulturno-umetničkom amaterizmu, a sa bogatim programom nalazimo se u samom vrhu amaterskih ansambala. Nastupali smo na mnogim pozornicama u zemlji i inostranstvu predstavljajući našu narodnu tradiciju po gradovima Grčke, Mađarske, Poljske, Bugarske, Turske, Slovenije, Makedonije, Nemačke, Hrvatske, Austrije, usput ostvarivši prijateljske veze sa ansamblima iz celog sveta – ističe Aleksa Šerbula.
    Raznolikost igara, ritmova, oblika i stilova, karakteristika su repertoara ovog ansambla koji neguje narodne običaje kao što su svadba, slava, žetva, dodole, lazarice. Veliki broj nastupa i koncerata rezulat su neumornog rada i truda sa ciljem što boljeg prezentovanja naše zemlje i kulture.

MIROSLAVA MALBAŠKI
FOTO: DANIJELA NELA SAVIČIĆ