GODIŠNJICA OSNIVANJA JANKOVOG MOSTA: Doneli duh i zvuke Erdelja u Banat

Balom Erdeljaca i izložbom starih fotografija, prošlog vikenda je obeležena 271. godišnjica doseljavanja Rumuna u Jankov Most. Za razliku od prošle godine, iako najavljeni, gosti iz Erdelja nisu došli.

Jankov Most Anisora Caran i Rodika Ursulesku Milicic

Osim obreda u hramu Rumunske pravoslavne crkve posvećenom Bogorodici, jubilej doseljenja, koji je ujedno i seoska slava, obeležen je umetničkim programom. Predstavile su se folklorne i pevačke grupe iz: Jankovog Mosta, Sutjeske, Glogonja i Torka, kao i grupa vetrerana KUD „Pionir“ Zrenjanin.

Da je ovom događaju poklonjena velika pažnja pokazuje i prisustvo članice Nacionalnog sveta rumunske nacionalne manjine u Srbiji, profesorke Anišore Caran, koja rukovodi Departmanom za obrazovanje pri Nacionalnom savetu. Program je vodila šarmanta Rodika Ursulesku Miličić. Manifestaciji je prisustvovala i Sanja Žurž Nedeljkov, članica Gradskog veća Zrenjanina.

Jankov MOst Sanja Zurz Nedeljkov clanica Gr Veca

– Negovanje jezika, kulture i načina života jednog naroda uslov je da se on održi tokom vekova. Rumunska manjina u Srbiji u tome uspeva, kako zahvaljujući aktivnosti entuzijasta okupljenih ovde, tako i brizi i države Srbije za nacionalne manjine – ističe profesorka Caran.

Sanja Žurž Nedeljkov je izrazila zadovoljstvo kvalitetom programa i ukazala na pažnju i materijalnu pomoć grada i Kulturnog centra Zrenjanina u održavanju ove manifestacije. Priredbi su prisustvovali i aktivisti Socijaldemokratske partije Srbije Saša Kandić i Jakov Kipić.

Jakov Most ima oko 400 stanovnika, što je dva i po put manje nego 1948. godine, a upola manje u odnosu na popis iz 1981. godine. U vrtiću je troje, a isto toliko je i dece u nižim razredima OŠ „Đura Jakšić“. Van poljoprivrede za život zarađuje pedesetak stanovnika ovog mesta. „Drekslmajerov“ autobus dolazi u selo svakog dana. Lekarka dr Otilija Bibu Barna radi u ambuanti dva puta nedeljno. Ostala tri radna dana dežura u obližnjem Mihajlovu, gde postoji i apoteka.

M. S-n