GOSTOVANJE ZRENJANINSKOG MUZEJA U MORAHALOMU: Promovisanje kulturnog blaga

Povodom Sretenja-Dana državnosti Republike Srbije, u petak, 14. februara, u Srpskom kulturnom centru „Kolo“ u Morahalomu (Mađarska), svečano je otvorena izložba Narodnog muzeja Zrenjanin posvećena Todoru Manojloviću (1883 – 1968), srpskom književniku, teoretičaru, dramskom piscu i likovnom kritičaru. Ovo je peto gostovanje pomenute izložbe u Mađarskoj u periodu od 2017. godine do danas. Izložbu je priredila Ivana Arađan, kustos-istoričar umetnosti, koja se prisutnima i obratila.

Takođe, publici u Morahalomu premijerno je prikazan i dokumentarni film „Dragiša Brašovan: Majstor scenografije života”, o jednom od najvećih srpskih arhitekata i njegovom opusu na području srednjeg Banata.

Dragiša Brašovan (1887-1965) bio je pionir moderne srpske arhitekture, član Kraljevskog instituta britanskih arhitekata i Srpske akademije nauka i umetnosti. Film je realizovao Narodni muzej Zrenjanin u saradnji i izvršnoj produkciji Udruženja „Pečat“, i uz podršku Udruženja „Baštinar“. Finansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja u okviru projekta „Realizacija stalne postavke u depandansu kuće Slavka Županskog“. Uz otvaranje izložbe i projekciju filma, upriličena je i promocija kataloga o dr Slavku Županskom, srpskom i jugoslovenskom političaru i osnivaču Srpskog narodnog odbora u Velikom Bečkereku 31. oktobra 1918. godine. Kuća u kojoj je živeo i radio postala je depandans Muzeja 2019. godine. Objavljen je i katalog posvećen ovoj kući i ljudima koji su u njoj živeli, čime je ovaj objekat dobio svojevrsnu ličnu kartu. Katalog je realizovao zrenjaninski Muzej uz finansijsku potporu Ministarstva kulture i informisanja i pomoć kolega iz drugih institucija kulture – navodi se u saopštenju Muzeja.

Predstavnici Srpskog kulturnog centra „Kolo“ izrazili su želju da se saradnja sa Narodnim muzejom, koja je ovom prilikom započela, uspešno nastavi, naročito zbog toga što je ovo godina saradnje „Kola” sa Zrenjaninom.

Događaju su prisustvovali i predstavnici udruženja Srba iz obližnjih mesta u Mađarskoj koju su izrazili zadovoljstvo zbog mogućnosti da prate programe institucija kulture iz Srbije zahvaljujući centru “Kolo”.

M.Ml

Foto: Narodni muzej Zrenjanin