INTERNACIONALNI BANATSKI FESTIVAL VINA 6. MARTA: Vinari prešli granicu regiona

Pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina 6. marta biće organizovan prvi „Internacionalni banatski festival vina” u hali Medison. U sklopu Festivala je i tradicionalno takmičenje „Najbolje vino Banata“. Dolaze i takmičari iz rumunskog a predstaviće se, kako se očekuje I proizvođači iz Mađarske.U susret Festivalu je u Gradskoj kući održana u sredu, 19. februara, konferencija za novinare.

Kako je istako direktor Turističke organizacuije Zrenjanin Zoran Ljubotina, ovo je izuzetan događaj za Zrenjanin i podsticaj vinogradarima i proizvođačima vina za unapređenje delatnosti i još veću posetu turista.

I ove godine ocenjivači uzoraka vina će biti međunarodne vinske sudije, vrhunski enolozi i somelijeri – Branislav Prohaska iz „Kluba vina“ Zrenjanin, koordinator Internacionalnog banatskog vinskog festivala. – Očekujemo da će se predstaviti najbolji proizvođači vina i da će se potvrditi kvalitet vina sa našeg područja.

Direktor Kulturnog centra Zrenjaninaje naglasio saradnju organizatora i promociju grada u ekonomskom i kulturnom smislu.

Kao i prethodnih godina, prijem uzoraka vina je u Kulturnom centru, 28. i 29. februara. Javna degustacija biće 6. marta u okviru Festivala u hali Medison. U središtu događanja je „Banatski šiler“. Biće ocenjivana bela, crna, roze vina i šiler.

Na svečanom otvaranju manifestacije u 11 časova učesnicima će se obratiti pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo doc. dr Vuk Radojević, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i predstavnici organizatora. Organizatori su Turistička organizacija grada Zrenjanina, Kulturni centar, Udruženje „Klub vina“ i IP media 023.

Tekst i foto B.J.