Građani iščekuju tužioca, a priželjkuju vodu

Piše: Dalibor Bubnjević

Na Svetog Nikolu, JKP „Vodovod i kanalizacija“ je obavestilo javnost da je, po ko zna koji put, otpočelo snabdevanje grada preko tzv. fabrike vode. U saopštenju se navodi da je zabrana korišćenja vode za piće i dalje na snazi, tj. da je u toku testiranje opreme koja se nalazi u prečistaču. Dakle, nije u pitanju probni rad, već nešto između „ničega“ i „nečega“, po modelu „čardak ni na nebu, ni na zemlji“.
Očito se čuveni konzorcijum, nakon niza neuspeha, odlučio da poduhvat zanovi na veliki verski praznik, tj. kada je crveno slovo u kalendaru. Ne treba da čudi navedena spiritualna orijentacija, budući da investitorima svetovne okolnosti proteklih godina nisu išle na ruku.
Zrenjaninci sa nestrpljenjem iščekuju okončanje svih faza testiranja, ma koliko ih bilo. Njih zapravo interesuje odgovor samo na jedno pitanje – da li je voda mikrobiloški i hemijski ispravna. Tek kada budu dobili pozitivan odgovor na ovo pitanje, moći će da ozbiljno razmatraju sve ostale aspekte tzv. fabrike vode. Na primer, kolika će biti cena litra, gde i kako će se odlagati mulj iz postrojenja, da li su Italijani i dalje članovi konzorcijuma…
S obzirom na kompleksnost materije, sugrađani daleko veću pažnju usmeravaju ka nadležnim državnim organima! Sigurni su da će pre biti doneta adekvatna javnotužilačka odluka, nego što će poteći ispravna voda za piće iz česme.