GRAĐEVINSKA SEZONA U ZRENJANINU: ZAPOČETI INFRASTRUKTURNI RADOVI

Rekonstrukcija ulica, puteva, biciklističke staze

U toku su radovi na nekoliko većih gradilišta u gradu – u dvema industrijskim zonama, kao i na saobraćajnicama u naseljima Bagljaš, Putnikovo i Mužljanska kolonija, što pokazuje da je građevinska sezona uveliko počela. Na zvaničnom sajtu Grada Zrenjanina istaknuti su podaci o započetim infrastrukturnim poslovima.
ULAZ U GRAD I BARSKA ULICA
Rehabilitacija dela magistralnog puta Zrenjanin – Novi Sad privodi se kraju i u toku je finalizacija radova na aradačkoj raskrsnici. Ona je proširena, a time je preglednija i bezbednija za saobraćaj, a na ovoj raskrsnici takođe je ispravljeno dosadašnje ukrštanje puteva pod nepovoljnim uglom. Biciklistička staza od raskrsnice do ulaska u Zrenjanin obezbeđena je ogradom, što će doprineti bezbednosti ne samo biciklista, nego i pešaka koji stazu takođe koriste.
Postavljen je i nov asfalt u zoni prvog kružnog toka na ulazu u grad i na potezu u dužini od oko 500 metara ka Bulevaru Veljka Vlahovića. Preostalo je još samo da se obeleži horizontalna signalizacija, a tokom izvođenja svih ovih radova saobraćaj nije obustavljan. Inače, sanacija puta Zrenjanin – Novi Sad, od izlaza iz grada do Žabaljske raskrsnice, u dužini 24 kilometra, počela je lane u proleće.
Radovi u Barskoj ulici odvijaju se od prošle godine, a saobraćaj je trenutno obustavljen u delu Barske od Prilepskog reda do ulice Franje Kluza, gde su radovi. Javno preduzeće za urbanizam obaveštava da će rekonstrukcija trajati do 1. septembra, te apeluje na građane da poštuju privremenu saobraćajnu signalizaciju.
Radi se i rehabilitacija tzv. „mužljanske krivine”, iz smera Bolnice i naselja „Putnikovo” ka Novoj mužljanskoj koloniji, ukupne dužine preko 700 metara. Osim nove asfaltne podloge na ovom prometnom pravcu, rešava se i problem atmosferske kanalizacije.
PROIZVODNE HALE
Početkom marta postavljen je kamen temeljac za izgradnju pogona južnokorejske fabrike „Eseks” za proizvodnju transformatora, motora i generatora, a sada je izgradnja ove hale u industrijskoj zoni „Jugoistok” već u poodmakloj fazi. Uporedo se odvijaju i zemljani radovi na budućim internim saobraćajnicama i parking prostoru. Proizvodna hala će zauzimati površinu od 15.000 kvadratnih metara, a ceo fabrički kompleks nalazi se na prostoru od sedam hektara. Investitor planira da već početkom jeseni ove godine pokrene proizvodnju i zaposli 160 radnika.
Osim u industrijskoj zoni „Jugoistok” grade se proizvodni pogoni i u zonama u zapadnom delu grada – „Bagljaš” i „Elemir”. Tu su trenutno aktivna četiri gradilišta na kojima zidaju tri domaća investitora, kao i kompanija „Drekslmajer”, koja proširuje svoje proizvodne pogone. Preduzeće „Bomist” gradi stovarište građevinskog materijala sa pratećim objektima i nakon što je sagrađen betonski skelet hale, u toku su radovi na podzemnoj infrastrukturi. U drugoj fazi predviđena je izgradnja podnog skladišta i silosa za žitarice.
Takođe u zoni „Elemir” gradi i preduzeće „Transport Berar” iz Melenaca, koje je na površini od tri i po hektara najavilo izgradnju proizvodne hale, objekata za tehnički pregled vozila i autoperionice. Sada su u toku zemljani radovi i priprema terena za nadzemnu gradnju.
Zrenjaninsko preduzeće „MV Invest” trenutno na lokaciji „Bagljaš” zida proizvodnu halu za izradu prefabrikovanih čeličnih konstrukcija.

M. M.