Građanima dozlogrdilo

Piše: Milena Bečejac

Mogu li građani da spasu svoj grad? Da se izbore da on bude, kako se to nekada govorilo, „po meri čoveka”? Da naš grad ima zdravu vodu, da pritisak u vodovodnim cevima bude takav da je imaju i oni koji stanuju u zgradama iznad drugog sprata, da se ne bude uz nesnosni smrad ili ga udišu tokom dana i večeri… Da, jednostavno, žive kao sav normalan svet.
U poslednje vreme, građanski aktivizam kao da dobija na zamahu. Na nedavnoj tribini koju je povodom aktuelne situacije u vezi sa vodom organizovao Građanski preokret, jedan od izlagača, Zoran Dedić, podsetio je da je, svojevremeno, grad ustao protiv plaćanja dimničarine, uvedene posle privatizacije „Dimničara”. Moglo bi tu da se doda još akcija poput one kada su građani ustali protiv postavljanja splava na jezeru… Bilo je i toliko protesta zbog vode i drugih problema, brojnih tribina, tužbi, ali, uglavnom, pravog odjeka nadležnih nije bilo.
Nedavno se na društvenim mrežama pojavio snimak koji su postavili njegovi akteri Vladimir Dragić i Bojan Antić. Pošto je kap nezadovoljstva zbog smrada koji se iz Kaflerije širi gradom prelila čašu, oni su odlučili da smeće iz svog domaćinstva ubacuju u dvorište „Prekona”.
– Svo ovo smeće koje imamo za bacanje, a imamo ga jer smo velika familija, nastavićemo da isporučujemo svakog dana na vašu adresu. Ne da vašim radnicima natovarimo još prljavog posla, ne da zagađujemo dodatno svoj grad koji volimo, već da na smeće koje nas 15 godina terate da udišemo odgovorimo smećem, za bolje i niste – napisali su uz snimak svoje akcije.
Snimak je na društvenim mrežama izazvao brojna reagovanja – pitanje je šta dalje. Borbu protiv Kafilerije započo je pre više od dvadeset godina Đula Feldeši, prosvetni radnik u penziji ukazujući na to da kada Kafilerija radi i „emituje neprijatne mirise”, ne pomaže ni zatvaranje prozora… I danas ne posustaje u toj borbi.
Kafilerija radi od 1984. godine i bila je deo Fabrike stočne hrane „Begej” IPK „Servo Mihalj”. Od 2006. godone se zove „Prekon”, a od 2010. je u vlasništvu kompanije „Matijević”. Privredni sud u Zrenjaninu im je zabranio rad novembra 2018. na tri godine, uz kaznu, na šta se „Prekon” žalio Apelacionom sudu.
I? I ništa.
Smrad nas i dalje guši…