GRADONAČELNIK ČEDOMIR JANJIĆ – IZVEŠTAJ GRAĐANIMA: ŠTA JE URAĐENO, ŠTA SE PLANIRA

Zrenjanin je lep grad, Zrenjaninci su vredni ljudi

Kada sam 12. juna 2014. godine izabran za gradonačelnika, rekao sam za skupštinskom govornicom da će mi prioriteti biti zapošljavanje i privlačenje investicija, da naš grad bude pun gradilišta i dobro mesto za život. Na tome sam, zajedno sa svojim timom, i radio – kaže Čedomir Janjić za naš list. – Svih ovih godina činili smo napore na stvaranju boljih uslova za život u našem gradu, a da smo u tome uspeli, dovoljno govore činjenice – ocenio je gradonačelnik.

Šta biste istakli kao najvažnije?
– Da krenemo od najveće direktne strane investicije u Srbiji – „Linglong tajr”, čija će vrednost biti blizu milijardu evra. Ali, moram istaći da od 2015. godine imamo više od milijardu evra privrednih investicija i više od 20 novih fabrika. Imamo i najveći agrarni budžet u Srbiji – 10,7 miliona evra podsticaja u poljoprivredi. U izgradnju i rekonstrukciju 29 vrtića uložili smo 2,5 miliona evra. U istom periodu imali smo 14,4 miliona evra ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu, 6 miliona u sportsku. Posle 27 godina gradi se novi most na Begeju. Zrenjanin je doživeo i najveći zamah stanogradnje u poslednje tri decenije – u izgradnji je više od 500 stanova.

Istakli ste da su privreda i investicije od prioritetnog značaja.
– Zbog potrebe investitora najpre smo proširili našu Industrijsku zonu „Jugoistok” na 550 hektara, a krajem prošlog meseca Vlada Srbije donela je Rešenje o davanju saglasnosti za proširenje područja Slobodne zone Zrenjanin, na više od 392 hektara. Time se malo koji grad u Srbiji može pohvaliti. Posebno sam zadovoljan što smo uspeli da nađemo prave kupce za jedno, pa i drugo brodogradilište, što se u fabrici šešira, istina, ne prave se šeširi, ali se izrađuju papuče i cipele, i najvažnije, tamo radi 120 ljudi. Proizvodnja je obnovljena u „Luksolu”, a nadam se da ćemo vrlo brzo rešiti i problem „Jugoremedije” i da će se tamo ponovo proizvoditi lekovi. Takođe, obnovljena je i proizvodnja Zrenjaninskog piva, a siguran sam da će za oko dve godine to biti realizovano na lokaciji stare pivare.
Pokazatelj dobre privredne klime jeste i to što smo smanjili broj nezaposlenih lica za čak 41 odsto i da je u poslednje četiri godine otvoreno preko 5.000 novih radnih mesta.
Grad Zrenjanin vodio je računa da pomagne i poljoprivrednicima, kroz dodelu besplatnih teladi, nabavku pčelinjih društava, bušenje bunara za potrebe navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta i drugo.

Kažete da je i na polju infrastrukture mnogo toga urađeno.
– Da, radili smo na izgradnji nove vodovodne mreže u selima i naselju Šumica, izgradnji kanalizacione mreže u nekoliko naseljenih mesta, kao i na rekonstrukciji magistralnog vrelovoda, a radi se i na gasifikaciji 7 sela i u rubnim delovima grada.
Završeni su radovi na izgradnji 3 fiskulturne sale u selima, asfaltirali smo ulice, puteve, trotoare, biciklističke staze… Sprovodimo Strateški projekat sa Rumunijom, deo toga je i ovaj novi pristan na Begeju, a gradi se i biciklistička staza do Temišvara.
Imali smo ulaganja u ustanove kulture, zdravstva, sportske objekte i terene. Između ostalog, rekonstruisan je Gradski stadion, Hala sportova „Medison”, izgrađeni tereni u naseljenim mestima. U proteklom periodu oko 2,4 miliona uložili smo u školske objekte i vrtiće, a ono čime se ponosimo, jeste nov vrtić u naselju „Putnikovo”.
Značajna je i rekonstrukcija kompletne javne rasvete u gradu i naseljenim mestima, kao i zamena oko 9.000 živinih sijalica natrijumovim, što donosi ogromne uštede.

Kako teku radovi na izgradnji obilaznice i da li je sada već izvesna gradnja autoputa Beograd – Zrenjanin – Novi Sad?
– Ono što je najvažnije, jeste da je izgradnja obilaznice u toku. Tu se gradi novi most, Begej je posle 27 godina ponovo premošćen.
Autoput nije samo najava. Planska dokumenta se rade, za manje od godinu dana počeće i radovi i to je jedan od najvećih benefita dolaska kineske kompanije „Linglong tajr”.

Za građane je od velike važnosti pitanje zdrave pijaće vode. Zahtev za ukidanje zabrane na upotrebu vode za piće je podnet, kakva su očekivanja?
– Drago mi je što fabrika vode radi i što Zrenjaninci, posle više od 16 godina, imaju zdravu vodu za piće u svojim domovima. Da je voda već tri meseca ispravna, pokazuju i rezultati analiza koje su radili stručnjaci Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, ali i još dve referentne laboratorije.
Podneli smo zahtev Pokrajinskoj sanitarnoj inspekciji za ukidanje zabrane i pozitivan odgovor očekujemo u najskorije vreme. Moram da napomenem da je ukidanje zabrane kompleksan proces, jer voda mora biti zadovoljavajućeg kvaliteta u svakom delu grada, u svakoj mesnoj zajednici.
Na kraju, drago mi je što rešenje o ukidanju zabrane nije stiglo ovih dana, kako se u javnosti ne bi širila priča da je to učinjeno zbog predstojećih izbora. Obećao sam da će Zrenjaninci imati zdravu pijaću vodu, i to obećanje sam ispunio, pitanje je dana kada će zabrana i zvanično, rešenjem inspekcije, biti ukinuta.

Najznačajniji planovi za naredni period?
– Radićemo na izgradnji centralnog prečistača otpadnih voda, projektu vrednom 3,1 milion evra, a koji je od velike važnosti, budući da se sve otpadne vode iz grada ulivaju u Begej. Tokom 2019. godine smo krenuli u pribavljanje zemljišta za izgradnju.
Takođe, u planu je poslednja, 4. faza radova na izgradnji obilaznog puta oko Zrenjanina, izgradnja vrtića i sportske sale na Bagljašu, i fiskulturnih sala u Lazarevu, Stajićevu i Mužlji.
U naredne četiri godine biće započeta izgradnja kanalizacione mreže u svakom od 22 naseljena mesta, ili završena tamo gde smo već krenuli s tim poslom. To je jedan od najkapitalnijih planova u narednom periodu.
Velika mi je želja i da Zrenjanin ima akvapark, a nadam se da će već do kraja 2020. godine početi izgradnja pored gradskog bazena. Hoćemo da osvetlimo biciklističku stazu do Ečke, da izgradimo i osvetlimo biciklističku stazu na lazarevačkom putu, a ona u Miletićevoj ulici će biti sređena, kao i kolovoz.
Radi se projekat i za rekonstrukciju Žitnog trga. Hoćemo da izgradimo i još nekoliko pristana na samom Begeju – ispred Pivnice, ispred Kaštela i na lokaciji iza „Trofeja”, tako da očekujemo da će preduzetnici prepoznati da je to dobro za posao, odnosno za prevoz turista brodićem po Begeju.
Zahvaljujući projektima prekogranične saradnje, radimo na izmuljavanju Begeja, rekonstrukciji dve prevodnice, u Kleku i Itebeju, a to će omogućiti i rečni saobraćaj.

Vaša poruka Zrenjanincima?
– Ponoviću da je Zrenjanin lep grad i da su Zrenjaninci vredni ljudi. Samo od nas zavisi u kakvom ćemo Zrenjaninu živeti, a mislim da smo pokazali da znamo da vodimo ovu sredinu i očekujemo od Zrenjaninaca podršku.

Ekipa novinara