GRADONAČELNIK PRISUSTVOVAO BUŠENJU BUNARA U LUKINOM SELU

– Raduje me što vremenske prilike dozvoljavaju da, evo, i u decembru normalno teku radovi na bušenju bunara za zalivne sisteme koje, sa 40 miliona dinara bespovratnog novca, finansira Grad Zrenjanin. Verujem da će poljoprivrednici, mahom povrtari u roku koji su prihvatili – a to je godinu dana – bunare opremiti pumpama i pustiti ih u punu eksploataciju.

Ovo je prilikom posete porodičnom gazdinstvu Bakoš u Lukinom Selu izjavio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i najavio da će grad i naredne godine i pored svih teškoća neće smanjvati agrarni budžet koji je ove godine iznosio preko 450 miliona dinara.

Prema rečima inženjera Dušana Ćirića, rukovodioca radova koje izvodi beogradska firma „Geoinženjering“ u okolini većeg broja sela na području Zrenajnina biće izbušene 42 bušotine, dubine između 35 i 60 metara. Na posedu Bakoševih dubina je 29 metara, a u minutu daje 1.000 litara vode dobrog kvaliteta.

Porodica Bakoš jedna je od najnaprednijih proizvođača povrća u regionu.

– Posedujemo 30 hektara pod povrćem, mahom kupusnjačama, paradajzom i papriikom, od čega je 70 ari pod palstenicima. Bunar koji se buši ovih dana pokriće proizvodnju na bar četiri hektara zemljišta koje je najugroženije sušom. Uređaje za zalivanje – tifone – već imamo, do parcele je dovedena struja, pa treba samo nabaviti pumpe snage 6 kilovata. Pogon na dizel bio bi preskup – kažu otac i sin Jožef i Ervin Bakoš.

M. S-n.