SUZBIJANjA SIVE EKONOMIJE U OKRUGU

ODUZETO 758 KILOGRAMA REZANOG DUVANA
– Srednjobanatski upravni okrug je prvi, i za sada jedini okrug u Srbiji koji je pokrenuo koordiniranu akciju suzbijanja sive ekonomije, naravno u saradnji sa ostalim državnim organima: MUP-om, tužilaštvom, inspekcijskim službama i uz puno učešće i nadzor resornih ministarstava, odnosno Vlade Srbije. Posebno sam ponosan na to što su nas odmah u tome odmah podržale i renomirane asocijacije poslovnih ljudi: Zrenjaninski poslovno krug ZREPOK, Unija poslodavaca i Opšte udruženje preduzetnika. Pre više od godinu dana složili smo se da budžet iz kog se finansiraju sve državne službe: zdravstvo, školstvo i ostale, treba da bude punjen iz poreza, a ne od kazni – izjavio je načelnik Srednjobanatskog uzpravnog okruga Dušan Šijan na radnom sastanku sa vodećim ljudima pomenutih asocijacija preduzetnika, održenom juče posle podne u Zrenjaninu.
Prema podacima saopštenim juče, tokom prošle godine republičke inspekcije podnele su Prekršajnom sudu 1.520 prijava za pokretanje prekršajnog postupka, od čega je do sredine 2015. rešeno 790 predmeta.
Policijski službenici PU Zrenjanin su zajedno sa republičkim i gradskim inspekcijama tokom prošle godine u koordinisanoj akciji suzbijanja sive ekonomije podneli 5 krivičnih prijava protiv 5 lica (neovlašćeno obavljanje taksi usluga). Protiv 17 lica poodneto je 15 krivičnih prijava vezanih za nedozvoljenu trgovinu. Oduzeto je 758 kilograma rezanog duvana. Protiv 14 lica podnete su krivične prijave zbog stavljanja u promet škodljive robe. Privremeno je oduzeto 564 kilograma prehrambenih proizvoda.
Zbog nedozvoljenog prometa akciznih roba podnete su 3 krivične prijave, a 40 krivičnih prijava – protiv 58 lica – podneto je zbog neovlašćenog organizovanja igara na sreću.
Sastanku kod načelnika okruga Dušana Šijana, prisustvovao i Savo Knežević kako je rečeno, doajen privrede jugoistiočne Evrope, dugogodišnji direktor Industrije ulja „Dijamant“ .

M. S-n.