„GRADSKA TOPLANA”: ZA VIKEND MOŽEMO OČEKIVATI TOPLE RADIJATORE

Poskupljenje uz olakšano plaćanje

U subotu, 15. oktobra, zvanično će početi grejna sezona. Pripreme su počele tokom septembra rekonstrukcijom vrelovodne mreže u naselju Ruža Šulman i radovima u pogonu. U nekim mesta početak oktobra je bio rezervisan za tople probe, ali kod nas to nije bio slučaj.
– Javno komunalno preduzeće „Gradska toplana” je tokom prošle nedelje izvelo hladne probe. To znači da su vrelovodne mreže, kao i sekundarne instalacije, zapunjene i spremne, te da se samo čeka da se počne sa grejanjem – kazala je Melanija Lojpur, rukovodilac sektora trgovine u JKP „Gradska toplana”.
Ona je objasnila da ovo preduzeće godinama unazad ne sprovodi tople probe, iz razloga što bi utrošak primarnih energenata za proizvodnju toplotne energije u periodu proba išao na teret građana.

NUŽNA RACIONALIZACIJA
Trenutne okolnosti u zemlji i svetu dovele su do korigovanja cena i poskupljenja, a ono nije zaobišlo ni grejanje.
– Promena cena je bila neminovna, najpre iz razloga što je nismo usklađivali sa rastom cena primarnih energenata u periodu od osam godina. Cene fiksnog i varijabilnog dela bile su u dva navrata čak i snižavane. Za to vreme, u poslednjih nekoliko godina došlo je do rasta vrednosti primarnih energenata. Električna energija je poskupela za 115 procenata od 2018. godine dok je cena prirodnog gasa od januara 2021. viša za 75 posto. To je rezultiralo povećanjem koje će, na godišnjem nivou za stan od 50 kvadratnih metara, iznositi oko 20 hiljada dinara – objasnila je Lojpur.
Na pitanje da li sugrađani treba da se brinu kada je grejanje tokom zime u pitanju, iz „Toplane” poručuju da je situacija za sada stabilna.
– Korisnici nemaju razloga da strahuju da li će grejanja biti, jer sve državne kao i lokalne instance rade na tome da sve bude sigurno i stabilno. Moramo napomenuti da je racionalizacija u potrošnji izuzetno važna – kazala je naša sagovornica.
Lojpur objašnjava da je suština primene Tarifnog sistema da se podstakne ušteda. Iz ovog preduzeća podsećaju korisnike daljinskog grejanja da racionalizuju svoju potrošnju. U prostorijama u kojima ne borave tokom celog dana da smanje ili zaustave greajanje, provetravanje vrše u kraćim intervalima.

Svaka racionalizacija na idividulanom nivou, čak i kada nema delitelja, biće uočljiva na nivou utrošenih količina energije u toplotnim podstanicama, a time i na samim računima građana.

BEZ RESTRIKCIJA
U prethodnom periodu se moglo čuti u medijima da će se zarad uštede, grejanje ranije isključivati u večernjima časovima. Do toga neće doći u našem gradu.
– Kao i prethodnih godina, JKP „Gradska toplana” će grejati u skladu sa vremenskim uslovima, poštujući dužinu grejnog dana. Za sada nemamo najavu da će doći do skraćenja, kao i promena u vezi sa temperaturama koje je potrebno ostvariti u prostorima – istakla je Melanija Lojpur.
Ono što je najvažnije, kada se radi o grejanju u toku ove sezone, jeste način plaćanja. Iz „Toplane” su ranije najavili da će oni korisnici koji redovno izmiruju svoje račune imati tri odsto popusta za varijabilni deo utroška za naredni mesec. Takođe, uvodi se mogućnost da se decembarski, januarski i februraski računi raspodele. Tako će se 50 odsto računa plaćati uobičajeno u narednom mesecu, a druga polovina u letnjim mesecima po završetku grejne sezone.
JKP „Gradska toplana” je i član Radne grupe za racionalizaciju potrošnje električne i toplotne energije sa ciljem kako bi se sledele preporuke za smanjenje potrošnje energije i time ostvarila ušteda. Melanija Lojpur je rekla da će raditi na tome da ostvare uštedu od 15 posto, kada je reč o potrošnji.
– Imperativ racionalizacije i domaćinskog poslovanja je posebno je važan tokom predstojeće grejne sezone. U tome, naravno, moramo učestvovati svi, kako javni sektor tako i državni organi, i to pre svaga koordinisano i u saglasnosti sa lokalnom samoupravom koje je naš osnivač – zaključila je Lojpur.

M. Solarov
Foto: Grad Zrenjanin