GRUBI RADOVI PRIVODE SE KRAJU NA ZGRADI BIVŠE MEDICINSKE ŠKOLE

Predstoji unutrašnja finalizacija

Nakon obnove tornja i prednje fasade hrama na katedrali svetog Ivana Nepomuka, najambiciozniji poduhvat na kom trenutno radi Zrenjaninska biskupija jeste obnova zgrade klostera (internata za devojke) koji će se nalaziti u zgradi nekadašnje srednje Medicinske škole.
Predviđeni rok za završetak grubih radova je do kraja ove godine, tačnije do 30. decembra, dok se finalizacija i useljavanje zgrade očekuje na proleće.
Kapacitet klostera će brojati 60 mesta, što bi značilo oko 30 soba. Vrednost investicije je blizu 3 miliona evra. Više o nastavku radova rekla nam je dr Maria Silađi, arhitekta-konzervator i upravitelj Fondacije „SPES”.
– Sredstva za obnovu ovog značajnog objekta donirala je Vlada Mađarske i Državni sekreterijat za nacionalnu politiku. Projekat je uradio Mađarski nacionalni savet što je takođe od izuzetnog značaja. Objekat je u vlasništvu Zrenjaninske biskupije, a finansijer obnove je Fondacija „SPES” – započinje razgovor dr Maria Silađi.
Sa fasade su uklonjene skele, te su radovi na njoj privedeni kraju.
– Obnova ulične fasade je završena, ostalo je da se završi levi deo dvorišne fasade, gledano iz dvorišta. Pronađeni su originalni slojevi farbe na pojedinim dekorativnim elementima, i na osnovu toga je izabrana ova boja fasade u zelenim tonovima. Dekorativna plastika na fasadi je delimično sačuvana, tamo gde je bila u dobrom stanju, a delimično je rađena nova – kaže naša sagovornica.
Rekonstrukcija ovog objekta će biti temeljna i detaljna jer se obnavlja po najvišim svetskim standardima. Sobe sa kupatilom će biti komforne i imaće sve potrebne uslove za učenje i studiranje. Zgrada će biti pokrivena vaj faj mrežom (Wi Fi) i sve devojke će imati kompjutere.
– Radovi u unutrašnjosti objekta su započeti. Urađene su nove instalacije (elektro, mašinske, vodovodne). U skladu sa novom funkcijom, postavljaju se novi pregradni zidovi od gips kartonskih ploča. Na prizemlju, u trpezariji, na mestu nekadašnjih vrata biće postavljeni stakleni paneli zbog osvetljavanja i osavremenjivanja prostora. Keramičarski radovi su delimično urađeni, u prostorijama na prizemlju – trpezarija, i u sobama, kada je reč o kupatilima. Započeto je farbanje prostorija. Rađena je komplentno nova stolarija od drveta, gde je zadržana originalna profilacija prozora i vrata sa spoljašnje strane, dok je sa unutrašnje strane prihvaćeno pojednostavljeno, modernije rešenje. Unutrašnja vrata su takođe nova – ističe Silađi i dodaje da će se u drugoj fazi obnove, početkom sledeće godine nabavljati oprema i nameštaj.
Deo opreme se već sada ugrađuje, a to je oprema u kupatilu i svetiljke u celom objektu.
Kapela ostaje u sklopu klostera i biće joj omogućen pristup iz samog objekta, koji je bio onemogućen dok je to bila škola. Time će joj se vratiti verska namena.
Radiće se obnova fasade kapele pored objekta, toranj i krovna konstrukcija, a radovi će početi početkom sledeće godine.
– Obnovljeni objekat će zadovoljiti najsavremenije standarde, i služiće kao dom za devojke, srednjoškolke. Tokom obnove su poštovani principi zaštite spomenika kulture, ali su u skladu sa tim principima dodavani i delovi, koji zadovoljavaju savremene potrebe i doprinose estetskom izgledu, a i funkcionalnosti objekta. Ovakvim pristupom se podiže kvalitet, a i vrednost samog objekta – zaključila je Maria Silađi.

M.Malbaški