Tri jelke i zvezdano nebo

Piše: Milena Bečejac

 

Vidim, na glavnom trgu su već tri jelke. Jedna velikaaa, i dve manje. Napravljeno je i nešto kao zvezdano nebo. I biće toga još. U centru. A na periferiji – ma, hajde, gde to ima u gradu. Ali ima. Samo treba malo protegliti noge i videti. Pojedini marketi su već ukrasili svoje objekte, znam da to rade i vlasnici nekih kuća, sve u svemu – važno je ono što svi vide. A i šta će pa na periferiji praznično ukrašavanje, kada su ulice uglavnom u mraku, a putevi i pešačke staze pune rupa.
Već se i u nekim medijima govori koliko će para biti utrošena u novogodišnje kinđurenje. Mnogo, naravno. Ali, jedan je novogodišnji praznik.
Iskrena da budem, volim praznike, prazničnu atmosferu. Ali, iako se govori da je po prosečnoj zaradi Vojvodina pri vrhu proseka, nisam baš sigurna da je tako. Krediti su nas održali, njima hvala (hm). Usput, jeste li primetili da je u reklamnim blokovima tv programa (i pretplata će da poskupi), sve više onoga „uzmi kredit”, uslovi fantastični, pa ozbiljno konkurišu zadovoljstvu zvanom ispijanje piva ili lekova za sve boljke… Inače, i reklame su novogodišnje, a uskoro će i uglu tv stanica stajati kapa Deda Mraza.
Ovih dana, u Zrenjaninu, održana je donatorska večera namenjena za NURDOR (Udruženje roditelja dece obolele od raka), a za izgradnju kuće za roditelje čija se deca leče u bolnicama od najteže bolesti. Prikupljena je lepa svota novca i mislim – kad bi svi tako. I neka jesam demagog, ali mogao bi svaki grad da štrpne malo para od novogodišnjeg kićenja, i da ih usmeri da li za lečenje dece, da li za zbrinjavanje onih jadnika čije su kuće izgorele, da li… Mnogo je toga, i sve se to svodi na građanske inicijative.
Sad, svega ima u ovom tekstu. Puna mi je glava nekih ideja, a vidim da je tekst krajnje konfuzan. Valjda je to zato i što su ovi dani takvi. Novembarske kiše, i sneg, i decembarski nešto topliji dani, i računi koje treba platiti (Deda Mraz se tu ništa ne pita) na kojima nisu mali iznosi, posebno ne oni za grejanje. Ali, snaći ćemo se. Na to, valjda, računaju i oni čija bi to trebalo da bude briga.