GRUPA „STOP KAFILERIJI” PREDALA NADLEŽNIMA PETICIJU „DA ZRENJANIN DIŠE”

Solidarnost građana daje nadu

Više od 12 hiljada potpisa koje su im Zrenjaninci poverili tokom poslednja dva meseca za peticiju „Da Zrenjanin diše”, a kojima se zahteva od Grada da reši problem smrada iz „Prekona”, članovi Udruženja „Stop kafileriji” predali su u četvrtak, 17. septembra, Gradskoj upravi. Kako kažu, inspekcijska zabrana rada ovoj fabrici jeste privremena, zbog čega će se i dalje angažovati za trajno rešavanje problema neprijatnih mirisa.

DVE DECENIJE BORBE
Na to ih obavezuje i veliki broj građana koji je učestvovao i podržao peticiju, kazao je Aleksandar Popović, jedan od osnivača Udruženja „Stop kafileriji”.
– Prikupili smo oko 10.500 potpisa, a zajedno sa onlajn peticijom više od 12 hiljada. U četvrtak smo imali i neformalni sastanak sa predstavnicima Gradske uprave. Moj lični utisak je da zaista jesu iskreni u nameri da na osnovu naše inicijative završe ovu priču u korist svih građana – rekao je Popović.
Kako su saopštili iz Udruženja „Stop kafileriji”, zbog smrada i zagađenja iz pogona u kojem se prerađuju životinjski ostaci od 1984. godine, Zrenjaninci reaguju već više od dve decenije. Još 1995. godine građani su dobili parnicu protiv ove fabrike, ali ona tada nije poštovala „zabranu smetanja svojine”. Peticije sa više stotina potpisa predavane su nadležnima 2007. i 2010. godine, a postupak protiv „Prekona” u Privrednom sudu započet 2017. godine traje i danas. Uprkos tome, Aleksandar Popović veruje da će se stvari promeniti delovanjem njihove građanske akcije.

NEĆEMO ODUSTATI
– Mislim da sada jeste drugačije, jer se Zrenjanin probudio. Ljudi su ustali, dolazili na proteste, potpisivali, i to ne samo oni iz delova grada koji su direktno ugroženi smradom. Probudila se solidarnost i to mi daje nadu da će ova priča na kraju da se završi kako treba. Ako ne bude tako, bićemo spremni da delujemo, odlučićemo na koji način. Nećemo pustiti da se ovo završi loše po sve nas – istakao je Aleksandar Popović.
Peticiju je zajedno sa članovima grupe „Stop kafileriji” predao i predstavnik Udruženja ZREPOK Steva Kočalka. Objasnio je zašto su privrednici sada podržali ovu građansku inicijativu.
– Živimo u ovom gradu i delimo sudbinu sugrađana, suočavamo se sa svim problemima koje život u Zrenjaninu nosi. U ovoj organizaciji smo prepoznali iskreno dobre ljude, voljne da se uključe u rešavanje problema kojim smo se i mi bavili prethodnih nekoliko godina. Imali smo ideju da pokrenemo građanske proteste, ali kada smo saznali za organizaciju „Stop kafileriji”, nismo imali nikakvu dilemu da li da pružimo podršku – kazao je Kočalka.

  • FABRIKA SE ŽALILA NA ZABRANU
    DOO „Prekon” je izrazio žalbu Pokrajini protiv privremene zabrane gradskog Odeljanja inspekcija od 14. avgusta da obavljaju tehnološki proces prečišćavanja otpadnih gasova. Žalba je potom 4. septembra iz Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine dostavljena Ministarstvu zaštite životne sredine, potvrdili su za naš list u Ministarstvu. Podsećamo, privremena zabrana na snazi je sve dok se ne dostave rezultati ispitivanja koji dokazuju da nema štetnog uticaja na životnu sredinu i dok se ne ispita efikasnost uređaja za otklanjanje neprijatnih mirisa. Prema nezvaničnim saznanjima, ova merenja trebalo bi da obavi nadležna institucija sa sertifikatom. Do sada je „Institut zaštite na radu a.d. Novi Sad” za „Prekon” merio emisije gasova u postrojenju.

  • UMREŽAVANjE EKOLOŠKIH UDRUŽENjA
    Članovi Udruženja „Stop kafileriji” nisu još definitivno odlučili oko svog daljeg angažmana, a Aleksandar Popović veruje da će nastaviti da deluju isključivo kao ekološko udruženje građana. U tom smislu ne isključuje ni bavljenje problemom fabrike guma. Ono što je sigurno u planu, navodi Popović, jeste saradnja sa drugim građanskim organizacijama. – To je recept koji je neophodan za celu našu državu – da se sva ekološka udruženja umreže i da zajedno delujemo u svakom kutku zemlje. Ekološka svest građana možda nije na dovoljno visokom nivou, a mi smo izuzetno ekološki ugroženi u ovom trenutku – kaže član grupe „Stop kafileriji”.

M. Maričić
Foto: Jovan Njegović Drndak