HEMIJSKO-PREHRAMBENA I TEKSTILNA ŠKOLA „UROŠ PREDIĆ” ISPRATILA JOŠ JEDNU GENERACIJU MATURANATA

Postaviti ciljeve i koračati ka njima uzdignute glave

Ove godine školska godina bila je mnogo drugačija od uobičajene, a sve zbog pandemije Kovid 19 virusa koja vlada već više od tri meseca u celom svetu. Maturanti Hemijsko – prehrambene i tekstilne škole „Uroš Predić“ ove godine su svečanost imali u svojoj školi, ali ne svi učenici već oni koji su ili najbolji u svojim razredima.
Najpre je đake pozdravio direktor Jugoslav Bogdanović poželevši svima dobro zdravlje, uspeh i sreću, a pre svega da budu dobri ljudi. Čestitao je svim nagrađenima i izrazio nadu da će svi nastaviti sa takvim radom i u budućnosti i će biti uspešni i u nastavku školovanja.

SEDAM ODELJENJA MATURANATA
Ove godine maturiralo je 7 razreda: IV1 Hemijsko tehnološki tehničar (razredni starešina Ljubinka Tomić), IV2 tehničari za industrijsku farmaceutsku tehnologiju (Svetlana Dabović), IV3 tehničari za zaštitu životne sredine (Branislava Obućinski), IV4 prehrambeni tehničar (Svetlana Soro), IV5 modelar odeće (Snežana Ćirić), III 4 pekar (Hilda Molnar), III 5 kombinovano odeljenje mesar/prerađivač mleka (Aneta Đirošan).
Učenici generacije su Nikola Antić (IV3) sa ukupno 61,25 boda u području rada hemija i nemetali i Jelena Tošković (IV4) sa 60,92 boda u području rada proizvodnje i prerada hrane.
Pismene pohvale za odličan uspeh i primereno vladanje dobili su: IV1 – Željana Živkov, Stefan Kostić, Samanta Petrović, Dragana Topić, Aleksandra Marić, Kristina Lendvai. IV2: Marina Anušić, Spomenka Dragojlov, Tereza Đolai, Blanka Kotrla, Ivana Mitrović, Nataša Raškov, Isidora Marjanu, Anđela Milivojev. IV3 – Nikola Antić, Jelena Bojinović, Milana Zotović, Vladimir Mijin, Livija Mihaljfi, Uroš Postolović, Angelica Rista, Marija Čordić. IV4 – Jelena Tošković. IV5 – Ivana Protić, Helena Penjin i Marija Smiljanski.

IZUZETNI ĐACI
Za postignut izuzetan uspeh u savladavanju pojedinih nastavnih predmeta kao i zalaganje u vannastavnim aktivnostima u okviru predmeta, a na osnovu mišljenja stručnih aktiva, pohvaljeni su sledeći učenici: bojeni i štampani unikatni tekstil – Katarina Žuržin (IV5) i Milica Mečkić (IV5). Srpski jezik i književnost: Marija Čordić (IV3) i Nikola Antić (IV3), istorija: Marija Čordić (IV3). Preduzetništvo (učešće i dostojno predstavljanje škole na Regionalnom takmičenju iz preduzetništva „ Poslovni izazov” u Novom Sadu – Jelena Tošković (IV4), Željana Zlatar (IV4), Ivana Protić (IV5). Opšta i neorganska hemija – Blanka Kotrla (IV2), Marija Čordić (IV3). Oblast zdravstvene zaštite učenika – Nikola Antić (IV3).
– Ove 4 godine su mi puno značile. Moram da kažem da iz hemije nisam imao predznanje kada sam došao u ovu školu, ali sistem je takav da radimo od samog početka vrlo temeljno. Zavoleo sam hemiju i voleo bih da mi dalje školova IV5 modelar odeće (Snežana Ćirić)nje bude vezano za taj predmet na Prirodno matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Dobio sam nekoliko nagrada, ali najdraža mi je svakako za đaka generacije. Mnogo sam se trudio i mislim da je ova nagrada vrhunac svega što sam radio i naučio u Hemijskoj školi – kaže đak generacije u području rada hemija i nemetali Nikola Antić, učenik IV 3 razreda.

UVEK IĆI NAPRED
– Prezadovoljna sam ostvarenim uspehom, ova situacija me je naterala da se mnogo više trudim i da pokažem koliko mogu. Želja mi je da nastavim da se bavim prehranom, i da budem stručnjak u toj oblasti. Svakako da ću školovanje nastaviti u Novom Sadu upravo u ovoj oblasti – kaže učenica generacije u području rada proizvodnja i prerada hrane Jelena Tošković, učenica IV 4 razreda.
Jelena je pred nagrađenim učenicima pročitala i sastav koji je napisala, kako vidi svoje školovanje i dalji rad. Ona je to prezentovala veoma emotivno uz nekoliko suza.
– U životu treba postaviti ciljeve. Ja sam ih sebi postavila i zapisala ih, kako bih, kada za dvadeset godina pogledam unazad, shvatila šta sam zapravo postigla. U životu uvek treba ići napred, iako te kroz život mnoge stvari vraćaju unazad. Koračaj napred – završila je Jelena.

Damir Petrović
Fotografije: Foto „As“ i D. Petrović