„HERSPREJ” – MJUZIKL EUTERPA MUZIČKOG STUDIJA I UČENIKA MUZIČKE ŠKOLE

Prave vrednosti umesto instant slave

Dobro jutro, Baltimore! Danas je novi dan i čini mi se da će se nešto lepo desiti – kaže Trejsi Trmbald drugarici Peni Lu Pinglton. Uz zvuke pesme „Najbolja deca u gradu” (Nicest kids in town), započinje popularni TV šou za mlade koji vodi Korni Kolins i koji poziva sve zainteresovane da se prijave ukoliko žele da postanu deo ovog programa. Trejsi Trnbald odlučuje da pokuša…
Na sceni Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”, uz ovacije i gromoglasan aplauz, krajem novembra je premijerno odigran još jedan mjuzikl. Reč je o muzičko – scenskom performansu „Hersprej” (Hairspray), koji je nastao u saradnji Muzičkog Euterpa studija sa učenicima Srednje muzičke škole „Josif Marinković” i glumcima Dramske i Lutkarske scene zrenjaninskog Narodnog pozorišta. Više o mjuziklu i poruci koju on šalje, posebno mladima, rekle su nam članice kreativnog tima Muzičkog Euterpa studija (MES).
– Želja da se pozabavimo ovom pričom proistekla je iz spoznaje da današnje društvo ne ceni one vrednosti koje mi smatramo pravim, zapravo da sve više forma zamenjuje sadržaj. Svi bi instant slavu i instagram telo, a zanemaruju suštinu svog bića i ono što to biće hrani. Mjuzikl „Hersprej” šalje snažnu poruku da nije važna boja kože, veroispovest i fizički izgled, nego ljubav prema ljudima koji te okružuju i svojim snovima – poručuju profesorka solo pevanja Ana Aleksić Šajrer, klavirska saradnica Marta Ronto i glumica Sanja Radišić.

PREKO TRNJA DO ZVEZDA
Osnov priče bazira se na usponu mlade Trejsi Trnbald koja tokom mjuzikla prelazi put „preko trnja do zvezda”, kako bi ostvarila svoje želje i snove.
– Trejsi mi je bila inspirativna zato što je kroz život vodi srce, bez straha od nerazumevanja i osude. Pronašla sam sličnost sa njom u saosećajnosti i borbi za pravdu i jednakost. Izazov mi predstavljala njena hrabrost i samouverenost koju ne posedujem u tolikoj meri. Radeći na ovoj predstavi, na momente sam posumnjala da neću imati dovoljno unutrašnje snage da budem motor same predstave, ali, uz drugare, to mi je bio dosta olakšano – ispričala je mlada Marija Aleksić.
Lara Malenić se dugo godina bavi solo pevanjem i osvaja mnogobrojne nagrade. Ovo je njeno prvo pojavljivanje na pozorišnoj sceni.
– Uloga Peni Lu Pinglton bila je velik izazov za mene, jer smo nas dve različite. Najteže mi je bilo kada sam morala da igram devojku koja je povučena i strogo patrijarhalno vaspitana, ali, osim toga, i scene u kojima sam morala da budem javno zaljubljena. Prevodeći sa Marijom Aleksić tekst mjuzikla, dobila sam utisak da će Peni biti pomalo simpatičan, neprimetan lik, te sam bila iznenađena koliko je zapravo energije, emocije i truda zahtevalo igranje te uloge – rekla je Lara Malenić.
Link Larkin se tokom predstave zaljubljuje u Trejsi i doživljava određene promene.
– Uloga ovakvog momka bila mi je izazovna jer poseduje samopouzdanje, nonšalanciju i zavodljivost koju ja do sada kod sebe nisam primećivao. Nakon premijere dobio sam veru u sebe i shvatio da se trud isplati – dodao je Luka Števin.

ŠOU ZA MLADE TALENTE
Korni Kolins je lik vrlo razigranog šoumena kojeg tumači Đorđe Damjan. Poteškoća je imao prilikom učenja teksta na stranom jeziku, ali uz pomoć drugara je sve prošlo uspešno.
– Prijala mi je Kornijeva energija i zadatak da ostavi utisak na publiku. Zadovoljan sam izvedbom predstave i reakcijom koju smo dobili od publike – kazao je Đorđe Damjan.
Amber fon Tasl je devojka koja je zvezda, odnosno koja misli da je to uveliko postala, da je savršena i da nema nikog ko je bolji od nje.
– Shvatila sam da je to sve u stvari maska iza koje se ona skriva i da Amber želi da ima prave prijatelje i ljubav i da ne želi da ispunjava sve standarde koje joj majka nameće. Želela sam da osim zvezde za koju se predstavlja, pokažem i njenu drugu, mirniju stranu, a mnogo mi je pomogla glumica Sanja Radišić – priča Bojana Đurić.
Isidori Lalović poverena je uloga Mejbl Džej Stabs hrabre i nezavisne žene i majke koja razume svoje dete.
– Najveći izazov mi je bio da zapravo stavim sebe u ulogu zrele i odrasle žene, pošto sam u nekim situacijama veoma stidljiva. Radujem se što sam dobila priliku da probudim u sebi jaku i hrabru ženu i zahvalna sam timu koji je od samog početka verovao u mene – rekla je Isidora Lalović.
Devojčica Inez Stabs je puna duha i pozitivne energije koju je u sebi prepoznala Tijana Šakić, koja je priznala da je imala tremu da nastupi pred punom salom i pokaže svoje vokalno umeće.
– Izazov je bio taj što sam morala da shvatim kakav je osećaj kada okolina ne dozvoljava jednoj talentovanoj devojčici da ostvari svoje snove samo zbog boje njene kože – dodala je Tijana Šakić.
U sličnoj situaciji se nalazi i Sivid Džej Stabs, hrabar momak koji ne zna za prepreke. Voli ples i muziku i tome bi posvetio svoj život, ali ga okolina u tome sprečava, takođe zbog boje kože.
– Uloga mi je bila poprilično zahtevna, pošto sam prvi put na sceni morao da plešem, glumim i pevam, ali zahvaljujući podršci uspeo sam da je odigram najbolje što sam mogao – ispričao nam je Aleksandar Žegarac koji tumači ovaj lik.
U mjuziklu igraju i Vladimir Jakšić, Ivana Sakač i Vladimir Aleksić, a mladim glumcima pomoć i podršku pružile su starije kolege Andrija Poša, Zvonko Gojković i Mirjana Ćuk.

  • MJUZIKL I FILM KAO ISNPIRACIJA
    „Hersprej” (Hairspray – Lak za kosu) istoimeni je film snimljen 1988, a mjuzikl verzija 2007. godine. Muziku je napisao Mark Šeiman (Marc Shaiman), a tekst Skot Vitman (Scott Wittman) i Mark Šiman. Tekst sa engleskog su prevele Lara Malenić i Marija Aleksić

M. Malbaški