HOĆE LI ZRENjANIN DOBITI NOVE MURALE

Zidno slikarstvo i tradicionalni motivi

Zrenjaninski poslovni krug smatra da u užem centru grada postoje dve interesantne lokacije za oslikavanje

Centar Zrenjanina bi, po svemu sudeći, mogao uskoro da dobije nove murale. Zrenjaninski poslovni krug- ZREPOK – koji je lane omogućio rekonstrukciju murala „Četir’ konja debela”, nastalog 1991. godine, smatra da u užem centru grada postoje dve interesantne lokacije. Jedna od njih je bočni zid zgrade Samostalnog sindikata u Ulici kralja Petra – zid prema dvorištu Gradske kuće, a druga je zid fiskulturne sale Gimnazije.
– Obe lokacije su izuzetno atraktivne i vidljive, a površine za oslikavanje velike – kaže Izabela Kiš, poslovni sekretar ZREPOK-a.
– Posle konsultacije sa stručnim ljudima, istoričarima i uličnim umetnicima, stav ZREPOK-a je da se na ove dve lokacije promoviše zidno slikarstvo.
– Murali bi obavezno trebalo da budu sa elementima tradicije i naših lokalnih vrednosti, kao što je to obnovljeni „Četir’ konja debela” – naglašava Izabela Kiš iz ZREPOK-a. .
Rekonstruisani gradski mural „Četir’ konja debela” koji je uradio akademski slikar mr Milutin Mićić, otkriven je pre skoro godinu dana. Inicijativu za obnovu jednog od simbola grada naslikanog na fasadi u blizini gradske magistrale, pokrenulo je Poslovno udruženje Zrenjaninski poslovni krug – ZREPOK. Mural se nalazi na bočnoj fasadi zgrade u Ulici Emila Gavrila broj 23, koja gleda na magistralu u Zrenjaninu.
– Sve je počelo od obnove ovog murala. U načelu, za nove murale umetnik će se biratni putem javnog konkursa. Nešto slično rade u Prijedoru. Njihov primer smo analizirali i ovaj projekat je u fazi izrade. izuzetno poštujemo momke sa Bagljaša koji rade grafite, a kao Udruženje privrednika želimo da to bude promocija tehnike zidnog slikarstva – rekla nam je Izabela Kiš.
Projekat je još u fazi izrade, a jedan od ciljeva jeste podizanje svesti građanima o razlici između murala i grafita koji narušavaju gradske fasade. Prema prvim procenama, izrada ova dva grafita koštala bi oko milion dinara.
M. BEČEJAC