U DOMU UČENIKA SREDNjIH ŠKOLA USKORO SOLARNA ELEKTRANA

DO KRAJA GODINE I TOPLOTNE PUMPE

Dom učenika srednjih škola „Angelina Kojić Gina“ za jesen priprema solarnu elektranu od 56 kw, vrednu petnaest miliona dinara, koju finansira dom iz sopstvenog budžeta. Zrenjaninski dom učenika je prvi u Srbiji koji se okrenuo alternativnom izvoru grejanja još pre nekoliko godina, zahvaljujući donaciji slovačke vlade i Pokrajinskom sektreterijatu za energetiku i mineralne sirovine.
– Solidne rezultate već smo postigli postavljenjem solarnog sistema za grejanje sanitarne tople vode, čiji je kapacitet trinaest hiljada litara. To u potpunosti podmiruje potrebe 340 učenika u domu. Inače, broj korisnika je isti svake godine – kaže direktor Doma učenika dr Goran Petković, inicijator projekta. – Osim solarne elektrane koju pripremamo, plan je da ubuduće proizvodimo i prodajemo električnu energiju. To je odličan način da se proizvedena električna energija iskoristi, jer u nekim periodima, tokom raspusta, u našoj ustanovi nema korisnika.
Urađena je prva faza solarne elektrane, a završetak druge očekuje se sredinom septembra.
Direktor ove ustanove kaže da će toplotne pumpe za upravni deo zgrade biti urađene do kraja godine. Očekuje se i saglasnost nadležnih ustanova da se ugrade toplotne pumpe za ostatak zgrade, tako da će dom imati svoje grejanje.
I. Božić

SPREMNI ZA NOVU ŠKOLSKU GODINU

– Dom spremno dočekuje novu školsku godinu. Učenike, kao i svake godine, očekuju sekcije u kojima će moći da neguju svoj talenat, biće i novih u toku godine. Prostorije u kojima će boraviti đaci su okrečene, renovirane, a imamo nove dušeke i ormare – kaže Goran Petković.