HUMAN GEST NAŠEG SUGRAĐANINA: MALA PAŽNjA NA VELIKU KORIST

„Niko ne treba da bude gladan”

U vremenu za koje mnogi kažu da mu nedostaje empatija, ima ljudi, poput našeg sugrađanina Nikole Stojičića, koji to najubedljivije demantuju. Ispred svoje ugostiteljske radnje „Stara zanatlija – pite ispod sača”, u naselju „4. jul”, postavio je pre nekoliko dana „kućicu” u koju se ostavljaju pite za one koji jedva preživljavaju.
Na „kućici”, u Ulici Laze Kostića, broj 21, piše: „Niko ne treba da bude gladan”!
– Često viđamo ljude koji žive pored nas kako prebiraju po kontejnerima, tražeći ostatke hrane – podseća Nikola. – Nisu retki oni koji ostatke hrane ostavljaju upakovane i pored kontejnera, ovo što mi radimo je slično, samo što to nisu ostaci hrane, već je to pita ista onakva kakvu prodajemo, sveža i spakovana u čistu ambalažu.
Kako kaže Nikola Stojičić, najtužnije je kada kraj kontejnera, iz svoje radnje, ugleda ženu sa malom decom koja čekaju da im mama pronađe nešto za jelo. Onda pomislite kako ni pandemija nije tako surova, kao ova nemaština. Nikola i njegova supruga Marija imaju sina Luku (6) i ćerku Saru (3) i kako kažu, briga o deci je najvažnija, uz poslove kojima se bave.


– Kao što pandemija ne zaobilazi ni jedan deo sveta, tako njene posledice ne mimoilaze ni ugostitelje – kaže Nikola. – Ali, ako podelimo sa drugima ono što imamo, lakše ćemo podneti sve ovo što nam se dešava. Zaista, niko ne treba da bude gladan, jer ako svako na svoj način pomogne onoliko koliko može, biće nam svima bolje.
Od osam radnji porodice Stojičić, samo dve trenutno rade, jer je pandemija učinila svoje. I u njima je prodaja manja za 50 odsto.
Kako brojni naši sugrađani poste sve do pravoslavnog Božića, tako je i potražnja posnih pita ovih nedelja u ugostiteljoj radnji „Stara zanatlija – pite ispod sača”, znatno veća.
Pite se ovde mese sa biljnom mašću, a nadevi su od krompira, praziluka, pečuraka… Prave i drugačije, za one koji ne poste. Reklama nije potrebna, jer je očigledno sve ovo već na dobrom glasu, ali vredi podsetiti i druge, kako bismo probudili savest u ovom teškom vremenu.

Branka Jajić