HUMANITARNI SKUP U ZRENJANINU: Podrška ozdravljenju dece obolele od raka

Sa platoa ispred Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ danas u 13 časova, poleteli su zeleni baloni… Bio je to znak podrške za ozdravljenje mališana koje se leče od raka i znak nezaborava za sve one koji su nas prerano napustili, izgubivši bitku.

Povod je 15. februar, Svetski dan dece obolele od raka a Zrenjanin jedan od četrdesetak gradova koji se, humanitarnim skupom, pridružuje akciji podrške čiji su organizatori već treću godinu za redom Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka – NURDOR, Grad Zrenjanin i zrenjaninska Biblioteka.

U programu su učestvovali su Gradski dečji hor „Supernova”, Kreativni centar CEKOM“ i Nemanja Stojšić, muzičar.

za sajt nurdor0005_resize za sajt nurdor0006_resize za sajt nurdor0008_resize

Organizovana je i prodaja balona, čestitki sa porukom ljubavi malim borcima i njihovim roditeljima i drugog promotivnog materijala a sav novac koji je danas, tokom manifestacije, prikupljen u gradovima Srbije, biće upućen u Niš za izgradnju Dečjeg hematološkog odeljenja. Kako nezvanično saznajemo u Zrenjaninu je prikupljeno više od 75.000 dinara.

– Zahvaljujem se svim našim sugrađanima, donatorima, svima koji daju svoj doprinos da bi se što pre sakupio novac neophodan za realizaciju treće faze centra u Nišu, kako bi mali heroji dobili adekvatne uslove za negu i lečenje – rekao je, na ovom skupu pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić. – Nadamo se što većem procentu izlečenja, a od prošle godine je i Republika Srbija, u novom pozivu prekogranične saradnje, kandidovala strateški projekat izgradnje regionalnog onkološkog centra u Smederevu i on će biti izgrađen u naredne četiri godine. To će biti naš novi doprinos što bržem i boljem izlečenju obolelih od ove opake bolesti.

za sajt nurdor0009_resize za sajt nurdor0010_resize

Radišić je podsetio da je u Srbiji više od 170 gradova i opština, od kojih je prve godine u ovoj akciji učestvovalo 27, a sada ih je dvostruko više, uputivši poziv da se pridruže I oni koji to do sada nisu učinili.

za sajt nurdor0011_resize za sajt nurdor0013_resize

Svakog dana jedno dete oboli od raka a svake godine pedeset obolele dece u Srbiji izgubi bitku.

Milena Markov, aktivistkinja NURDOR-a iz Zrenjanina, Markova majka, koji je pre četiri godine preminuo od leukemije, došla je danas na humanitarni skup sa ćerkom Milicom, suprugom i Markovom bakom, kako bi podržala roditelej čija se deca leče od opake bolesti.

– NURDOR smo osnovali mi, roditelji čija su se deca lečila, zajedno sa lekarima, medicinskim radnicima i dobrim ljudima – rekla je Milena Markov. – Zašto? Zato što znamo koliko nega i podrška svih nas uvećava šanse za uspešan završetak lečenja deteta. Zato što znamo da su pružena ruka, lepa reč i nada važne isto toliko koliko i medicinska terapija . NURDOR svakodnevno radi na tome da svakom detetu koje u našoj zemlji oboli od raka bude omogućeno pravo na najbojje lečenje i negu, kao i sveobuhvatna praktična, emotivna i psihološka podrška.

Nijedno dete nigde u svetu, pa ni u Srbiji, ne sme da pati više od patnje koju nosi težina same maligne bolesti. Ono čemu, nažalost, svedočimo u našoj zemlji jesu loši uslovi na dečjim hemato-onkološkim odeljenjima, nedovoljna informisanost javnosti o dečjem kanceru i visok nivo nerazumevanja u društvu koje prati ovaj problem. NURDOR sa velikom posvećenošću radi na tome da se svi ovi faktori značajno poboljšaju. Jer onako kako se odnosimo prema nezaštićenim i najslabijim članovima našeg društva – takvi ćemo i postati. Zato nam se pridružite! Postanite deo NURDOR-ove priče, postanite volonter, donator, naš prijatelj”.

Kampanju „I ja se borim” NURDOR organizuje već dve godine, kako bi pokrenuo što više pojedinaca, preduzeća i udruženja da pomognu u poboljšanju uslova lečenja, ojačali roditelje i decu obolelu od raka i doprineli njihovom ozdravljenju.

za sajt nurdor0014_resize za sajt nurdor0015_resize

Već drugu godinu je u akciji i zrenjaninska kompanija „Gomeks”.

– Sa zadovoljstvom se i ove godine odazvali pozivu NURDOR-a i zrenjaninske Biblioteke da budemo deo obeležavanja Svetskog dana dece obolele od raka, sa željom da tim malim superherojima i na ovaj način pomognemo, da lakše podnesu sve nedaće koje ih prate. S druge strane, ovo je dobra prilika da pozovemo i ostale društveno-odgovorne kompanije, iz privatnog i javnog sektora, da se priključe ovakvim akcijama i dešavanjima. Citiraću Duška Radovića: ‘Nečije malo može biti mnogo nekome ko nema nimalo’.

Jelena Đorđević, zadužena u zrenjaninskoj Biblioteci za odnose s javnošću, zahvalila se svima koji su pomogli akciju a to su još i Baletski studio „Delfina”, Maestro Zrenjanin, Ženska odbornička mreža, Crveni krst, Valor doo. Burgerdžirnica Omladina, Pekara Zlatni klas, Maštalište, Drekslermajer grupa, Centar za edukaciju Big Ben, Lion pub, Poslastičarnica sport, volonteri…

List Zrenjanin je uz NURDOR još od osnivanja, kao i sa drugim organizatorima, svakog 15. ferbruara. Jedan od onih koji na svoj način doprinosi da pobede život i humanist.

Branka Jajić

Foto Jovan Njergović Drndak

Opširnije u pisanom izdanju

za sajt nurdor0016_resize za sajt nurdor0017_resize za sajt nurdor0018_resize za sajt nurdor0019_resize za sajt nurdor0022_resize za sajt nurdor0023_resize za sajt nurdor0024_resize za sajt nurdor0025_resize za sajt nurdor0027_resize za sajt nurdor0028_resize