IAKO SU MNOGE AKTIVNOSTI MORALI DA ODLOŽE, LAZAREVLJANI VODE BRIGU O SVOM MESTU

Uskoro rekonstrukcija raskrsnice u centru sela

Pandemija je u Lazarevu odložila mnoge aktivnosti planirane za 2020. godinu, ali određeni infrastrukturni poslovi su obavljeni, navodi za naš list Radovan Tihomirović, predsednik Saveta tamošnje Mesne zajednice. – Šta drugo da kažem osim da nam je svima teško i da jedva čekamo da ovo prođe. Vodimo računa koliko možemo. Protekla 2020. je sve poremetila i otkazali smo značajne manifestacije – priča Tihomirović.

PRIORITET FEKALNA KANALIZACIJA
Predsednik Saveta MZ u Lazarevu dodaje da su, uprkos izazovima, lane sproveli neke poslove od važnosti za selo.
– U saradnji sa Gradom uređena je deponija i time je veliki problem otklonjen.Naše mesto je poznato po vrhunskim sportistima, te ih nismo zaboravili. Završili smo salu za borilačke sportove, a u saradnji sa kompanijom „NIS” i lokalnom samoupravom izgrađen je novi košarkaški teren sa tartan podlogom. Živine sijalice u uličnoj rasveti zamenjene su natrijumovim. Video nadzor koji postoji u centru sela dograđen je i poboljšan – navodi Tihomirović.
Kako kaže, ono na šta je posebno ponosan, jeste nastavak izgradnje hrama. – U toku su završni radovi na zidanju zvonika i sa lepim vremenom počeće spoljašnje malterisanje crkve – naglasio je naš sagovornik.
Trenutno je u toku nabavka za rekonstrukciju raskrnice u centru Lazareva i postavljanje svetlosne signalizacije.
– Ukupna investicija iznosi 4,7 miliona dinara, a sredstva su obezbedili Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, u iznosu od tri miliona dinara. Nakon završetka raskrsnice očekuje nas nastavak radova na postavljanju behatona i uređenje parka u centru Lazareva – kaže čelnik seoske MZ.
Navodi da je među prioritetima za 2021. nastavak izgradnje fekalne kanalizacije, za šta očekuju pomoć Grada, dok je Mesna zajednica iz sredstava samodoprinosa izdvojila četiri miliona dinara. Planirano je redovno održavanje i adaptacija objekata u kojem su prostorije Saveta, navodi Tihomirović.

MANIFESTACIJE ČEKAJU BOLJE DANE
Protekle godine u Lazarevu nije obeležena hramovna slava – praznik posvećen Svetoj velikomučenici Marini, Ognjenoj Mariji. U porti se samo, uz sveštenika, okupio manji broj vernika, održana je liturgija i to je bilo sve, priča Radovan Tihomirović. Dodaje da je izostao i Dan Mesne zajednice – pored crkvenog, najvažniji praznik za Lazarevljane.
Prema rečima našeg sagovornika i Udruženje pčelara „Cvet banata” odložilo je manifestaciju „Zdravlje iz košnice”, koja je prilika da predstave svoje proizvode, ali i osvojene nagrade.
Poznato je da Lazarevljani vole muziku, od narodne, zabavne, do „tvrđeg zvuka”, tako da im je teško palo i odlaganje mlade, ali prepoznatljive manifestacije „Lazarus fest”, koju organizuje „RNR Zona” Lazarevo.
Udruženje „Veliko srce” na čelu sa predsednicom Milankom Furtula, uspelo je prošle godine da, uz sve protivepidemijske mere, organizuje „Noć muzeja”.
„Veliko srce” je odradilo i jedan značajan projekat i pomoglo svojoj članici Biljani Minić da izda svoju prvu zbirku poezije, a u pripremi je i roman. Recenziju je napisao Radivoj Šajtinac, a Biljana je na literarnom konkursu Kulturnog centra dobila treću nagradu za poeziju.

  • ZAHVALNOST MEŠTANIMA
    Tokom vanrednog stanja, u dva navrata, u Lazarevu je podeljena pomoć penzionerima koju je obezbedio Grad. U deljenju paketa učestvovali su volonteri MZ (članovi sportskih klubova i udruženja, kao i članovi Saveta MZ). Organizovano je i dežurstvo volontera u prostorijama Mesne zajednice za pomoć starijim i ugroženim osobama. – Svima koji su učestvovali u pružanju pomoći dugujem neizmernu zahvalnost jer su se u najtežim momentima odazvali – kaže Nenad Joksimović, odbornik u Skupštini Grada i koordinator akcije.

Miroslava Malbaški