IGOR VIRIJEVIĆ, VATERPOLO ARBITAR, O DELjENjU PRAVDE NA DOMAĆIM I MEĐUNARODNIM UTAKMICAMA

Autoritet na bazenu gradi pištaljkom
Na finalnoj seriji mečeva između Partizana i Crvene zvezde, koja je odlučivla o vaterpolo prvaku Srbije, na jednoj utakmici sudio je i Zrenjaninac Igor Virijević (45). To je veliko priznanje za našeg sugrađanina koji je kvalitetnim suđenjem izborio mesto među najboljim arbitrima u Srbiji.
– U vaterpolu sam više od 30 godina, trenirao sam u Proleteru, a po završetku igračke karijere opredelio sam se za suđenje. Ispit sam položio 1989. godine, kalio se na drugoligaškim utakmicama, 1996. godine postao savezni sudija, a od 2001. godine sam međunarodni arbitar – priča Igor Virijević koji je imao čast da sudi i prijateljski susret u Zrenjaninu između Srbije i Australije.
Naš sagovornik kaže da mu je drago što su tribine bile prepune i što je Zrenjanin pokazao da može da organizuje pravi vaterpolo spektakl. Virijević se priseća da je 2001. godine na prvenstvu SCG sudio okršaj između Bečeja i Partizana i dodaje da je to bilo vreme kada je Bečej imao šampionsku ekipu koja je osvojila Kup šampiona.
– Bio sam sudija na polufinalnom turniru Lige šampiona za žene 2003. godine. Igrale su Ruskinje, Nemice, Italijanke i Španjolke. Ženski vaterpolo je u razvoju, to je izuzetno težak sport, ali se žene hrabro bore na vodi i pod vodom. Marta ove godine sam delio pravdu i u Svetskoj ligi, susret između Rumunije i Mađarske – kaže Virijević.
Na pitanje kako vaterpolo sudije vide prekršaje ispod vode, Virijević odgovara da se radi o iskustvu i koncetraciji. Iako ima simulacija, sudije vide kada su bekovi načinili prekršaj nad sidrašem ili kada je bio kontra faul zbog odgurivanja. On naglašava da postoji i takozvano sudijsko uverenje, ali da je sve zasnovano na pokretima tela.
Reprezentacija Srbije je dugo u samom vrhu svetskog i evropskog vaterpola, a Virijević napominje da je to rezultat dobre selekcije i odličnog rada sa mlađim kategorijama.
– Zlato na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru je kruna generacije koju vodi selektor Dejan Savić. Oni su to apsolutno zaslužili – zaključuje Virijević.

SVESTRANI SPORTISTA
– Osim što sudim na vaterpolo utakmicama, rekreativno treniram boks kod Milana Piperskog. Bavim se i padel tenisom, to je nešto između skvoša i tenisa. Za sada u Zrenjaninu postoji samo jedan teren. Nadam se da će padel postati popularan i da će se mnogi odlučiti za taj sport – kaže Virijević.

Ž. CVETIĆ