INKLUZIVNA MEĐUNARODNA REGATA UDRUŽENJA PARAPLEGIČARA BANATA: Tisa nas spaja – zajedno rušimo prepreke

Udruženje paraplegičara Banata organizuje 2. Inkluzivnu međunarodnu regatu za osobe sa invaliditetom, u nedelju, 8. septembra. Regata će biti održana pod sloganom „Tisa nas spaja“, po uzoru na desetogodišnju tradiciju regate „Drina nas spaja“, čliji je inicijator i jedan od dugogodišnjih organizatora bila Milada Lazić, učesnica prošlogodišnje tiske regate, koja je proletos preminula. Očekuje se učešće više od dvadeset plovila, iz gradova Srbije, kao i iz Bosne i Hercegovine i Slovenije, a start je sa Izletišta Tisa, kraj žabaljskog mosta.

Kako je je na konferenciji za novinare održanoj juče, 5. septembra, u gradskoj kući, rekao predsednik Udruženja paraplegičara Banata Nenad Krbavac, podrška je stigla od Grada Zrenjanina – Sekretarijata za socijalna pitanja, od Opštine Novi Bečej, Rezervata prirode, prijatelja i saradnika.

Hvala svima koji nam pomažu i u organizaciji Regate, inspirisane idejom i iskustvom naših prijatelja iz Beograda, iz Udruženja „Sve je moguće“, kao i u svakodnevnim aktivnostima. Ideja ove, inkluzivne regate, jeste da okupimo sve čionioce društva, od najmlađih do najstarijih, i osobe sa invaliditetom, od onih najvidljivijih, u invalidskim kolicima, do onih koje i ne primećujemo, sve kategorije invalidnosti. Želja nam je da se spuste na reku i da se družimo, uspostavimo kontakte i možda vremenom uradimo nešto na dobrobit svih jer imamo iste probleme koje treba da rešimo – kaže Krbavac.

Regata kreće u 11 časova, a pre toga je folklorni program koji će na obali Tise izvesti „Moja Sosa“.

Novinarima i javnosti su se obratili i pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić i Damir Nović, saradnik u organizaciji.

Posle toga idemo na vodu, predviđeno je da bude deset čamaca u kojima će se prevoziti osobe sa invaliditetom i na njima dvadesetak kolica, a zato će bezbednost morati da bude na najvišem nivou. Učestvovaće aktivisti Crvenog krsta Vojvodine i Zrenjanina, kao i vatrogasci, spasioci, žandarmerija, Služba hitne pomoći, verovatno će nam se priključiti i vojska kako bi se sve završilo bez problema – objasnio je Damir Nović.

Ovogodišnja Regata „Tisa nas spaja“ kreće sa sa Izletišta „Tisa“, uzvodno, ka Babatovu, a nakon kraćeg zadržavanja, vraća se na početno odredište. Posle vožnje od petnaestak kilometara, predviđeno je druženje na Izletištu „Tisa“, uz sportske aktivnosti i kulturno – zabavni program.

Tekst i foto B.Jajić