ISPITIVANJE U KUĆNIM USLOVIMA: POUZDANO JE AKO SE URADI ČIM SE POJAVE SIMPTOMI

Kratko uputstvo za samotestiranje

Nakon praznika broj obolelih od kovida počeo je drastično da raste. U protekloj sedmici potvrđena su 1.042 aktivna slučaja, u odnosu na 209 koliko je registrovano poslednje nedelje 2021. godine. Pored testiranja u nadležnim institucijama, sugrađani svoje sumnje o infekciji virusom sve češće proveravaju i kod kuće pomoću testova koji se sada mogu naći u privatnim apotekama.
Kako smo na terenu saznali, u poznatim lancima drogerija dostupni su antigenski testovi koji analizom pljuvačke ili iz brisa pokazuju da li je neko zaražen ili ne. Njihova cena je od 800 do 1.000 dinara.
Preporuka je da se testiranje realizuje u prva tri dana od pojave simptoma. Nakon tog perioda virus više nije u ustima (pa samim tim ni u pljuvački), zbog čega test može da pokaže lažni rezultat, pojašnjavaju farmaceuti.

PAŽLЈIVO PRATITI UPUTSTVA
– Sada su svi uplašeni i vrlo rano traže testove. Uglavnom kupuju čim osete neki od simptoma. Prvo sami urade analizu pa onda idu kod lekara. Količine koje dobijamo nisu velike i brzo ih rasprodamo – rekli su nam u jednoj zrenjaninskoj apoteci.
Da bi bili sigurni u pouzdanost rezultata potrebno je pažljivo pratiti uputstva koja su u četiri koraka slikovito objašnjena na kutiji testa. Proces teče tako što se pljuvačka (nakon mućkanja u ustima 30 sekundi) sakupi u posudicu koja se dobije u kutiji, potom se spaja sa reagensom u bočici, objašnjava farmaceutkinja Slađana Gostojić.
Dodaje da je hromatografska pločica nalik onim na testovima za trudnoću i da radi po sličnom principu. Deo uzorka stavi se na početak pločice koja ga uvlači i on potom prolazi kroz tračice. Test reaguje na antigene, ukoliko se pojave dve linije znači da je pozitivan i da je u pitanju korona, kaže Gostojić.
– Rezultat može da bude pozitivan ukoliko je infekcija sveža, odnosno dok se virus nalazi u grlu ili nosu. Sa obzirom na to da omikron soj, čini mi se, duže boravi u disajnim putevima i ne napada toliko pluća, moguće je da onda postoji duži period u kojem se može uraditi test, ali to ne mogu sa sigurnošću da tvrdim – kaže Gostojić.

TESTIRANjE PREPUSTITI STRUČNЈACIMA?
Prema rečima epidemiologa Radivoja Filipova, lekarima test služi kao potvrda da neko jeste zaražen. Iz tog razloga, po njegovom mišljenju, najbolja varijanta je da analizu uradi osoba koja je za to obučena.
– Teško je dati generalnu preporuku. Ne sumnjam da će neko dobro uraditi taj test kod kuće, ali ne mogu reći da će to biti slučaj sa svima. Oni sa kojima smo mi dolazili u kontakt nisu komplikovani za upotrebu. Ipak, treba proveriti u apoteci da li ih je proizvođač deklarisao tako da mogu da se koriste u kućnim uslovima – objašnjava Filipov.
Test u ponudi apoteka nudi se pod sloganom „Bez brisa. Pouzdano. Komforno.” Nezvanično je okarakterisan kao pogodan za samotestiranje. Zvanično, međutim, to nigde nije naglašeno. Pojedine apoteke su čak istakle da je proizvod namenjen za profesionalnu upotrebu i uputile na obaveštenje Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) koje upozorava da se ne koristi na svoju ruku.
– Proizvodi, namenjeni za samotestiranje, podrazumevaju poseban vid sertifikacije. Naglašavamo da ovakvi proizvodi moraju biti obeleženi na srpskom jeziku, sa jasnom naznakom namene. Takođe, uputstva za upotrebu takvih proizvoda moraju biti prilagođena za primenu od strane nestručnih lica – ističu iz ALIMS-a.

J. Šormaz