REZULTATI REFERENDUMA NA TERITORIJI ZRENJANINA:

Izlaznost skromna, izglasano „da”

Zrenjanin je podržao promene Ustava u oblasti pravosuđa – ishod je referendumskog glasanja održanog u nedelju, 16. januara. Ipak nekoliko većih gradskih naselja odbilo je izmene, što pojedini tumače kao značajnu stvar uoči izbora na proleće.
Premijerka Ana Brnabić je u ponedeljak poručila da je referendum „najvažnija stvar” koju je uradila aktuelna vlast, kao i da je zadovoljna rezultatima. Ona je takođe navela da je i Evropska unija pohvalila ovaj proces, kao i da će promene u oblasti pravosuđa odrediti to kako će se zemlja razvijati u budućnosti i koliko će pravda biti dostupna za sve.

ŠTA KAŽU POSMATRAČI
Nijedan zapisnik sa zrenjaninskih biračkih mesta nije imao prijavljene nepravilnosti, naveli su iz Gradske izborne komisije za naš list. Međutim neki od posmatrača glasačkog procesa imaju šta da prigovore.
Posmatrači nemaju pravo da unose svoje primedbe u zapisnik o radu biračkog odbora, kao što to čine članovi odbora. Njihova uloga je dragocena za razumevanje potencijalnih problema koje treba sprečiti, objašnjava Svetlana Vukobratović Novković. Ona je bila među osam posmatrača grupe „Suverenisti”.
– Obilazili smo glasačka mesta gde nismo imali kontrolore opozicije. Primetili smo da mnogo ljudi nije dobilo pozive za glasanje. Naši kontrolori su vraćani sa nekih mesta i nije im bilo omogućeno da prisustvuju prebrojavanju listića i pečatiranju kutija, da bi nakon urgencija predsednici biračkih odbora naknadno nalazili rešenja za njih – navodi Vukobratović Novković.
Milana Maričić

Opširnije u štampanom izdanju