ISTORIJA POLJOPRIVREDNIH MAŠINA U EČKI I NOVOM MILOŠEVU

Kolekcionari im ne daju da odu u staro gvožđe

U dvorištu Dragana Ardeljana još od 1957. godine stoji samohodna parna mašina proizvedena 1922. godine. U vreme kada je kupljena, država je donela odluku da se sa parnjača pređe na savremenije kombajne, te je u domaćinstvu Ardeljana ova mašina samo dva puta radila.
– Nije bila u funkciji do 1988, a onda smo je pripremili za potrebe filma „Granica”. Scena za taj film nije nikada snimljena, ali smo mi 10 godina kasnije odlučili da je pokrenemo. Dovezli smo pšenicu sa njive u dvorište i tada su stariji ljudi mogli da se podsete, a mlađi prvi put da vide kako se nekad vršilo žito. Mašina se pokreće sa oko 4,5 atmosfere, a može da napravi pritisak od deset atmosfera. Uz nju imamo i dreš vršalicu. Za posao koji se obavlja na taj način potrebna su 24 radnika. Parna mašina je i danas ispravna, planiramo da, nakon sitnijih popravki, još jednom prikažemo kako radi – ističe Dragan Ardeljan, iz Ečke.
Istorijat parnih mašina najbolje se može videti u „Muzeju Žeravica” u Novom Miloševu. Među osam izloženih najznačajnija je „Ruston-Proktor” koja je pronađena zarasla u šiblje u okolini Valjeva.
N. M.

Opširnije u štampanom izdanju