ISTRAŽIVANjE: NAJČEŠĆA IMENA U NAŠEM GRADU

Ako nisi Milica, sigurno poznaješ bar jednog Nikolu
Kada bismo mogli prebrojati koliko se vas koji upravo čitate ovaj tekst zovete Milica, Nikola, Aleksandar ili Marija, bilo bi zanimljivije dočarati, tim brojem, koliko su imena koja nosite česta.
Odabir vlastitog imena naizgled je laka odluka, ali ukoliko zavirimo u domove parova koji očekuju decu, promenićemo mišljenje. Ime i prezime najvažniji su i najfrekventnije korišćeni lični podaci, pa ih budući roditelji biraju sa puno ljubavi i pažnje želeći uvek da ime baš njihovog sina ili ćerke bude specifično, pamtljivo i jedinstveno.
Krajem osamdesetih godina u matične knjige Odeljenja za upravno pravne i poslove matičara u našem gradu, prvi put je upisano staro srpsko ime Milica. Do danas, ovo ime ostalo je u vrhu liste najomiljenijih u Zrenjaninu i okrugu, pa otuda možemo slobodno reći da je svaka treća devojka koju sretnete šetajući gradom jedna od mnogobrojnih Milica.
– Retkih imena zaista je puno. Pretragom baze podataka ne može se saznati mnogo interesantnih činjenica o imenima, ali su neki osnovni podaci dostupni. Ako pregledamo elektronske spiskove o imenima datim pre deset ili pet godina, ona su uglavnom klasična i najčešće ne izostaju iz godine u godinu – kaže za naš nedeljnik Tatjana Orelj, administrator baze podataka na Odeljenju za održavanje aplikativnog softvera pri Gradskoj upravi.
Pretpostavlja se da su veoma česta nesvakidašnja imena uglavnom vezana za trendove koji dolaze iz sveta muzike, sporta, filmske, televizijske kulture i javnog života uopšte. Od tri hiljade upisanih 2011. godine, 883 imena su jedinstvena.
– Državne knjige koje sadrže podatke o imenima čuvaju se u Istorijskom arhivu grada Zrenjanina, a godina od koje evidencija počinje jeste 1895, a u matičarskoj službi, podaci se čuvaju od 1916. godine – rekla je Sofija Anđelković, šef odseka za Upravno pravne i poslove matičara pri Gradskoj upravi.
Statistike od pre pet i deset godina kažu da su Nikola, Marko i Milan najčešća muška vlastita imena, a taj se trend u ovoj godini pomalo izmenio. Stefan je novo omiljeno ime koje se najčešće daje, a ako je sudeći po naslednicima javnih ličnosti, ovo smo sigurno privoleli zbog Stefana Đokovića, sina najboljeg tenisera na svetu.
Popularni dečji crtani film „Maša i medved” možda bi mogao da opravda to što je Maša drugo najčešće žensko ime devojčica rođenih u našem gradu, u prvoj polovini ove godine. Arhaična ženska imena u 2016. nisu prvi izbor, Marije zamenjuju Sare, Sofije i Nikoline, pa bi u bazu podataka bilo zanimljivo zaviriti za par godina.
Veoma često žensko ime Jelena danas više nije u „modi”, kao ni Marija, Teodora i Nada, a u poslednje vreme, retko se koji dečak zove Luka.
LjILjANA ĐURIĆ