ISTRAŽUJEMO: KOLIKO ZRENjANIN POSTAJE ZANIMLjIV ZA INVESTITORE DA ULAŽU U STANOGRADNjU?

Radimo efikasno, poštujemo rokove – investitori dolaze…
U utorak, 11. oktobra, počeo je iskop zemlje za temelje budućeg stambeno-poslovnog objekta u ulici Tihomira Ostojića. To je „najsvežiji” objekat u nizu zgrada za koje je u Odeljenju za urbanizam Gradske uprave, za rekordno kratko vreme, izdata građevinska dozvola.
Da li Zrenjanin postaje sve atraktivnije mesto za ulaganje u stanogradnju, pitamo Ljiljanu Pecelj Luburić, načelnicu ovog odeljenja, i Ankicu Vojnović, šeficu odseka za sprovođenje objedinjene procedure.
– Primili smo u prvoj polovini godine 53 zahteva za izdavanje građevinske dozvole. Rešeno je 36 zahteva, što je za desetak procenata više nego prošle godine. Ovaj tempo rasta broja zahteva i izgradnje traje već nekoliko godina. Pravi odgovor na pitanje da li je naš grad izrazito zahvalan za stambenu izgradnju, mogli bi da daju investitori i kupci zainteresovani za kupovinu stanova. Nijednog investitora ni izvođača radova ne bih izdvojila. No, poznato je da su najpoznatiji „Houm invest”, „Euro domus”, „Maksimović gradnja” „Bio elektrik” i „Pro mig”. Rekla bih da mi iz Gradske uprave, koji se bavimo ovim poslovima, možemo biti zadovoljni – kaže načelnica Pecelj Luburić.
Od početka ove godine sva dokumentacija potrebna za gradnju dobija se elektronskim putem. „Šetnje” od šaltera do šaltera više nema.
Dolazimo do pitanja o rokovima:
– Rok od 28 dana za dobijanje građevinske dozvole, odnosi se na dokumentaciju koju izrađuje organ Gradske uprave. To su najpre lokacijski uslovi – složen dokument koji podrazumeva dokaze o ispunjavanju velikog broj uslova. Izrada traje oko 20 dana. Građevinska i upotrebna dozvola, iziskuju pet do sedam dana rada, posle čega sledi upis u katastar nepokretnosti, to je ukupno 28 dana. Međutim, između podnošenja zahteva za lokacijske uslove do izdavanja građevinske dozvole treba više vremena, jer je dosta posla i odgovornosti na investitoru. Njegova odgovornost je velika, što je i logično – dodaju naše sagovornice.
Inače, posao u Odeljenju za urbanizam organizovan je po principu „jedan objekat – jedan čovek”, što ne ostavlja zabune oko odgovornosti i efikasnosti u radu.

VELIKO INTERESOVANjE ZA ULICU TIHOMIRA OSTOJIĆA
Stambeno poslovni objekat na adresi Tihomira Ostojića 36, biće sa četiri sprata i potkrovljem. Zgrada će imati 91 stan i dva poslovna prostora u prizemlju. Kako navodi investitor, novosadska firma „Homeinterpoint”, objekat je moderan i arhitektonski zanimljiv. Delo je projektantskog tima koji čine diplomirani inženjeri arhitekture Sandra Gugleta i Nikola Lazić, na čelu sa šefom projektnog biroa Nikolom Medenicom.
Planira se upotreba najkvalitetnijih materijala i najsavremenijih tehničkih rešenja, kao i energetska efikasnost zgrade.
Kako se navodi u odgovoru na upit pristiglom elektronskom poštom, cena stanova se kreće između 650 i 750 evra za kvadrat. Završetak objekta planiran je za oktobar 2018. godine.

NOVA GRADNjA
Intenzivna izgradnja stambenih objekata niže spratnosti započela je sredinom 2000-tih: u Brigadira Ristića, Patrijarha Pavla, Ruže Šulman. Nastavilo se sa gradnjom u ulicama Prve proleterske, Nušićevoj, Jug Bogdanovoj, Toše Jovanovića, Save Tekelije i, kao poslednje, savremene stambene zgrade na adresi Đure Jakšića 2, čiji je investitor „Bio elektrik”.
Eksproprijacije kuća radi izgradnje stanova (ili kuća u nizu poput „Putnikova” i „Potkovice” u Ive Andrića) odavno nema. Ukoliko je potrebno rušiti postojeće objekte, investitor neposradno sklapa pogodbu sa vlasnikom.

Marin Stojin