JAVNI BELEŽNIK FEĐA RIBIČIĆ O NOVOM SISTEMU VOĐENjA OSTAVINSKIH RASPRAVA

Isti troškovi, kraći procesi
Ovih dana bi trebalo da zaživi sistem prema kojem ostavinske rasprave iz suda prelaze u nadležnost javnih beležnika. To je u mnogim gradovima počelo da funkcioniše, a u Zrenjaninu je poslednjih dana septembra održan sastanak tri javna beležnika i predstavnika zrenjaninskog Osnovnog suda, na kojem je dogovoreno da će, postepeno i prema potrebama Suda, predmeti ostavinskih rasprava početi da se prebacuju na procesuiranje javnim beležnicima. O tome govori Feđa Ribičić, javni beležnik.
Šta će odsad raditi beležnici?
– Beležnik već sada radi smrtovnice, što je pola ostavinskog postupka. Mi ćemo odsad raditi sve što je nesporno, a ostalo će i dalje raditi sudovi.
Koliko će vas to opteretiti?
– U svim varijantama Zakona o javnom beležništvu bilo je predviđeno da postupke ostavinskih rasprava vode javni beležnici, tako da smo mi to znali kada smo se pripremali za ovaj posao. Mi smo za to dobro plaćeni i primamo određenu nagradu, tako da je nama bolje što više posla imamo, a sa druge strane, radom beležnika rasterećuje se državni budžet. Lično čekam da to u potpunosti počne sa primenom, pa da završim svoje privatne ostavinske rasprave, znam da će se to završiti brže.
Koliko je odgovoran vaš posao?
– Javni beležnik odgovara lično za sve što radi. Imamo strogu kontrolu, kako od ministarstva tako i od javnobeležničke komore.
Šta to znači?
– Svi smo mi osigurani na minimum 80.000 evra, ukoliko napravimo neku grešku, garantujemo svojom imovinom. Ali, pokazalo se da je sada promet nepokretnosti neuporedivo sigurniji nego pre uvođenja sistema javnog beležništva u Srbiji. Tako bi trebalo da bude i sa predmetima ostavinskih rasprava, kojih ima od 100 do 130 hiljada godišnje, prema našim statistikama.
Koliko će stranke koštati proces?
– Slično kao što je bilo u sudu, od 30 do 600 evra. Zavisi od vrednosti nasleđene zaostavštine. Tu javnobeležničku nagradu, kako se ona naziva, plaćaju naslednici određenih nepokretnosti.
A koliko će proces trajati?
– Sud svakom od nas daje određeni rok da završi sa određenim slučajem. Mislim da će postupci trajati od mesec dana do dva meseca. Treba napomenuti da se ostavinski postupci i dalje pokreću u sudu.
Da li su tri javna beležnika dovoljna na otprilike 180 hiljada stanovnika?
– Ne mogu da procenim u ovom trenutku. Zato smo se i dogovorili da postepeno prebacujemo predmete, da bismo videli kako ćemo to dalje raditi i koliko će to ubrzati postupak.
Šta će biti ukoliko vas ne bude dovoljno?
– Deo posla će i dalje raditi ostavinske sudije i stručni saradnici. Postoji mogućnost da javni beležnici budu kao neka nova sudska veća na koje će se prebacivati deo posla.

Javni beležnici
Javni beležnici su diplomirani pravnici, koji imaju minimum pet godina iskustva u praksi i položen pravosudni ispit. Pritom, moraju da imaju i položen javnobeležnički ispit.
Taj ispit se sastoji od pisanog i usmenog dela. Oba dela traju četiri sata, nije nimalo lak – rekao je Ribičić.

Administracija najnaporniji deo posla
Na pitanje koji deo posla mu je najteži, Feđa Ribičić je morao da razmisli nekoliko trenutaka.
– Volim svoj posao, sve u vezi sa njim. Ne bih ga radio da ga ne volim. Ali najmanje volim da radim administrativni deo. Ne volim da pišem izveštaje posle završenog postupka – sa osmehom zaključuje jedan od troje javnih beležnika u Zrenjaninu.
S.K.