IVANA ŠPANOVIĆ OSVOJILA BRONZU NA SVETSKOM PRVENSTVU U PEKINGU

Magičan let iznad „Ptičjeg gnezda” 8 - IVANA SPANOVIC
– Presrećna sam, konačno je granica od sedam metara probijena, ali mi je žao mi je što medalja nije sjajnija, izjavila je Ivana

Ivana Španović je skočila 7,01 metar na svetskom prvenstvu u Pekingu i doletela je do bronzane medalje u skoku u dalj. Magična sedmica „pala“ je već u prvoj seriji finalnoj seriji, a do iste daljine naša atletska diva stigla je i u poslednjem, šestom pokušaju. Osim toga, Ivana je na stadionu „Ptičje gnezdo” za dva dana – dva puta postavila nacionalni rekord. Ona se kvalifikovala u finale daljinom od 6,91 metar, to je bio najduži skok u kvalifikacijama i rekord Srbije, a svoj novi najbolji rezultat i nacionalni rekord postavila je u finalu kada je u žestokoj konkurenciji od 12 atletičarki Ivana postala treća na planeti. Podsetimo, odličje istog sjaja Ivana je osvojila i 2013. godine na planetarnom šampionatu u Moskvi, a ove godine obradovala nas je i zlatom sa dvoranskog prvenstva Evrope.
Takmičenje u prestonici Kine bilo je do samog kraja neizvesno. Sve do četvrte serije Ivana je vodila, ali je tada Britanka Sara Proktor skočila 7,07 metara i zasela je na čelo kolone. No, u poslednjoj seriji Amerikanka Tina Bartoleta skočila je 7,14 metara i tako osvojila zlato.
– Čestitam svim devojkama na sjajnoj borbi. Osećanja su mi skroz pomešana. Presrećna sam zbog rezultata, konačno je granica od sedam metara probijena i verujem da ću sada mnogo rasterećenije skakati. Sa druge strane, žao mi je što medalja nije sjajnija. Ali, najvažnije je da sam na najvažnijem takmičenju bila na najvišem nivou. Kontinuitet osvajanja medalja na velikim takmičenjima je nastavljen, to mi je peto odličje u nizu. Posebno sam ponosna jer sam postavila državni rekord i preskočila granicu od sedam metara. Sve je funkcionisalo perfektno, atmosfera na stadionu je bila veličanstvena. Želim da zahvalim svima na podršci i da poručim poručim da ne stajem – spremam se za sledeći cilj, a to su Olimpijske igre u Riju 2016. Neću se smiriti dok ne osvojim zlato – izjavila je Ivana Španović, a preneo Atletski savez Srbije.

Broj 7
– Sa 7 godina sam počela da treniram atletiku. Od tada maštam o tituli i o daljini od 7 metara. Pre 7 godina bila sam svetska juniorska prvakinja. Juče sam prvi put skočila 7 metara. 7 godina sam sa životnim saputnikom Vladimirom koji čini da se osećam ovako posebnom, voljenom i blagoslovenom. Do kraja 2016. godine želim da moj zbir medalja bude – 7.
Ipak, 25 je broj godina na kojima sam zahvalna porodici koja me je naučila da poštujem sve što mi život donosi, za mudrost koju stičem, za ljubav koja je bezuslovna i beskrajna, za prijatelje čija surovost i iskrenost čine da ostanem visoka u skoku, a čvrsto na zemlji. Zahvalna sam i navijačima koji me podsećaju da neuspeh nije opcija.
Ponosna sam na nastup u Pekingu, ne mogu da zamislim bolji način da dokažem koliko sam rešena da budem najbolja na svetu. Hvala vam na svemu! – napisala je Ivana dan posle osajanja bronze na svom fejsbuk profilu.