IZGRADNJA BOGOMOLJE U KNIĆANINU: VEĆ PLANIRAJU OSVEĆENJE CRKVE

Zdanje podigli prilozi od srca i pune vere

U ovom trenutku na teritoriji Grada Zrenjanina podiže se pet pravoslavnih hramova. Najbliže osvećenju jeste hram u Knićaninu, koji je zahvaljujući prilozima podignut za tri godine. U ovom trenutku Crkveni odbor prikuplja priloge za ikonostas i ikone. Plan je da se unutrašnjost crkve završi do Duhova naredne godine, na proleće, a tim povodom bi Vladika Banatski Nikanor osveštao bogomolju.
Pre početka gradnje hrama dogodila se jedna simbolična priča. Krst iz Jerusalima je Beograđanin Hadži Dragan Jovanović doneo na prazan plac u seoskom parku, u rodnom Knićaninu. Poželeo je da se tu sagradi objekat Pravoslavne crkve. Ideja se poklopila sa željom meštana, pa su uskoro radovi i počeli. Ovaj krst se danas nalazi pod svodom crkve, na centralnom mestu.
– Kad su videli da se mi angažujemo i da hram raste, meštani koji su možda bili neodlučni ili sumnjivi prišli su. I nama su najdraži ovi darodavci koji su dali možda najmanje što su mogli novčano, ali su to učinili od srca i pune vere, pa je svaki dinar koji su dali iskorišćen za izgradnju hrama – kaže Hadži Dragan Jovanović, član Crkvenog odbora.
Novosagrađena crkva posvećena je Duhovima. Time su spojene seoska i crkvena slava.
– Hram je izgrađen kao jednobrodna bazilika, ima upisan i opisan krst. To se vidi sa bočnih apsida koje su ispuštene i kada se gleda odozgo vidimo da je u obliku krsta i spolja, a i unutra – pojašnjava Petar Šljokić, sveštenik.
Ovdašnje stanovništvo je okrenuto poljoprivredi, ali je selo Knićanin sve interesantnije ljubiteljima prirode jer kao retko koja sredina oivičeno je sa tri reke – Dunavom, Tisom i Begejom.
– Imamo mogućnosti i za lov i za ribolov, posećuje nas sve više ljudi i iz drugih mesta. Čak dolaze iz Kragujevca, Kraljeva – kaže sekretar seoske Mesne zajednice Srboljub Stojković.
Mnogima se ovakva lepota svidi, pa žele da pomognu selu sa oko 1.200 žitelja. Kao primer za to ovde navode da prilog za crkvu nisu davali samo pravoslavci, već i katolici i muslimani, kao i državljani Nemačke, Austrije i Hrvatske.
N. M.