IZLOŽBA ČLANOVA FOTO-KLUBA „CD13” PRIVLAČI VELIKU PAŽNJU SUGRAĐANA

Najboljima uručene nagrade i zahvalnice

Zrenjaninski fotografi inspiraciju pronalaze tokom cele godine, na svakom mestu, u svakom trenutku. U fokusu njihovih objektiva su ljudi i običaji, priroda, arhitektura, pejzaži našeg grada i okolnih mesta. Ne propuštaju ni sve važne manifestacije na kojima „hvataju” izvanredne kadrove. Ove godine nije izostao ni tradicionalni foto- safari koji su, združenim snagama, ogranizovali Foto- klub „CD13” i „NMR” info portal iz Jaše Tomića na čelu sa Spasom Mladenovskim. Ono što su oči i objektivi vrhunskih fotografa zabeležili, Zrenjaninci imaju priliku da vide na panoima koji krase glavni gradski trg.

Više o samoj izložbi govorio je Aleksandar Žarkov, predsednik Foto-kluba „CD13”.
– Ovo je četvrti put da smo uspeli da organizujemo izuzetno zanimljiv foto-safari, a kao rezultat je nastala i odlična postavka. Kuriozitet je da je izložba istovremeno postavljena i u Sečnju. Po mom mišljenju, bitno je naglasiti da foto-safari u Jaši ima, rekao bih, dve bitne dimenzije. Prva je jedinstvena prilika da kolege fotografi stvaraju zanimljive slike u jedinstvenom okruženju, neobičnim lokacijama i kroz rad sa modelima. Druga je da se okupimo, družimo, razmenimo mišljenja i iskustva – naveo je Žarkov. Posebno je istakao da je ove godine u gostima bio čuveni fotograf Imre Sabo koji je održao veoma zanimljivu prezentaciju.
Veoma zadovoljan je i Spaso Mladenovski, koji se pored novinarstva i uređivanja sajta bavi i fotografijom.
– Sve što smo uspeli da uradimo smatram uspehom, kao i održavanje izložbe u Zrenjaninu. Zahvaljujući podršci i pomoći opštine Sečanj, Grada Zrenjanina, Kulturnog centra, štamparije „Diginet” – foto-safari i postavka izložbe se podižu na viši nivo. Ujedno nameće obavezu da naredni bude još bolji – rekao je Mladenovski.

Žiri koji je odlučivao o nagradama i pohvalama činili su Maja Stošić, predsednica i Imre Sabo i Ana Batrićević, članovi. Za izlaganje su odabrane 62 fotografije, dok je na foto-safariju je učestvovalo 92 fotografa.
Delegat Foto-saveza Srbije, ugledni zrenjaninski fotograf i urednik fotografije u listu „Zrenjanin” Jovan Drndak Njegović uručio je plakete.
Prvu nagradu dobio je Jan Valo sa „Molitvom”, druga je otišla u ruke Milana Markovića koji je slikao „Predah”, a treća Tiboru Arvi za „Spletkarenje sa sopstvenom dušom”.
Darko Dozet („Deca Jaše Tomića”, „Kišni dan”, „Misterija”, „Nerešeno”) dobio je prvu nagradu za kolekciju fotografija. Drugoplasirani je Spaso Mladenovski („Murmuracija čvoraka”, „U raljama zveri”, „Veseli migranti”), a treći Aleksandar Žarkov („Portret”, „Portret sa šeširom”, „U crkvi”).
Uzimajući u obzir i kvalitet pristiglih radova, žiri je odlučio da pohvali sledeće autore: Darka Nađalina, Dragana Leleša, Ištvana Viraga, Milana Bašića, Nikolinu Osmić, Slađanu Pantelić i Snežanu Lerh.

Miroslava Malbaški

Foto: Spaso Mladenovski i arhiva foto-kluba „CD13”