IZLOŽBA FOTO-KLUBA „CD 13” U KULTURNOM CENTRU – 36 FOTOGRAFIJA SUGRAĐANA

Trenutak svakodnevice zadržan u večnosti

Ulična fotografija – naziv je izložbe zrenjaninskog Foto-kluba „CD 13” koja je otvorena u utorak, 6. avgusta, u velikom salonu Kulturnog centra. Postavka se fokusira na ljude i njihovo ponašanje u javnosti, a nastala je kao rezultat interesovanja članova Kluba za temu život ulice koja po pravilu, privlači većinu fotografa. Izloženo je 36 fotografija od 12 autora, članova „CD 13”.
U ime ovog Kluba fotograf Tibor Arva objasnio je na otvaranju izložbe karakteristike žanra – ulične, tačnije strit (street) fotografije.
– Ona je specifična po tome što oslikava život ulice i briše granice između dokumentarnog i umetničkog. Sa ulica uzima ono što je dokumentovano i transponuje ga kompozicijom, igrom boja, rasporedom figura i trenutkom, stvarajući tako jednu posebnu priču. Za uličnu fotografiju važe posebne zakonitosti – zahteva se uočavanje odlučujućeg trenutka; posmatraju se događaji na ulici koje će definisati jedan ili dva najefektnija momenta – istakao je Arva.


Autori čije su fotografije izložene u Kulturnom centru imali su zadatak da prate dnevna dešavanja, koncerte, noćni život, turističke znamenitosti grada, ali i intimna okupljanja i momente ljudi.
– Fotografija koju bih izdvojio prikazuje čoveka koji u jednom momentu izlazi iz nekog haustora, misleći da je sam i da ništa osim njega ne postoji. Nije razmišljao da se iza nalazi fotograf koji je taj trenutak pretvorio u večnost – kaže Tibor Arva.
Miroslava Malbaški

Opširnije u štampanom izdanju