IZLOŽBA FOTOGRAFIJA NA TRGU SLOBODE U ZRENjANINU POSVEĆENA GRADSKOJ KUĆI

Povratak u budućnost stare dame neprolaznog sjaja i vrednosti

Fotografije Gradske kuće, one aktuelne, kao i arhivske, kada je bila Županijska palata, stanovaće tokom avgusta i septembra na Trgu slobode u Zrenjaninu. Postavku „U susret jubileju: Dva veka od početka gradnje Gradske kuće”, potpisuje Istorijski arhiv Zrenjanin uz podršku Grada Zrenjanina, a pripremili su je dr Filip Krčmar, Miodrag Grubački i Aleksandar Blanuša.
Izložbu su otvorili u ponedeljak, 8. avgusta, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i direktorka Istorijskog arhiva Zrenjanina Ružica Cvetić.
– U aprilu 2011, zrenjaninski Arhiv je uradio pionirski posao, priredivši izložbu o Gradskoj kući, koja je tom prilikom dobila novi nadimak – „Stara dama neprolaznog sjaja”, a da danas, pet godina kasnije, ponovo razgovaramo o istoj temi, međutim, na drugačiji način: saznanja su nova, povod je različit, a način obraćanja zainteresovanoj publici uveliko drugačiji i inovativniji – podsetila je Ružica Cvetić. – Ovoga puta izložba o „Staroj dami” ima višestruki značaj za ustanovu kulture na čijem sam čelu. Učešćem u njenoj pripremi, angažovanjem svojih resursa i posezanjem za građom svojih fondova i zbirki, Istorijski arhiv Zrenjanin odužuje svoj dug monumentalnom zdanju u kom živi i radi već više od šest i po decenija; istovremeno, on skreće pažnju svojim sugrađanima na dugovečnost ovog zdanja, njegovu bogatu istoriju, raskošnu estetiku i činjenicu da Zrenjaninci mogu sa punim pravom da budu ponosni na ovaj biser svoje graditeljske i kulturno-istorijske baštine. Ovom izložbom ujedno ispunjavamo i svoju misiju čuvanja istorijskog pamćenja, podsećajući na približavanje godine jubileja; godine u kojoj ne samo da će se navršiti dva stoleća otkako je započelo zidanje nekadašnje Županijske palate, već i godine u kojoj ćemo biti u prilici da obeležimo i sedam decenija od osnivanja Istorijskog arhiva Zrenjanin; ova okolnost samo još više ističe simboličnu isprepletanost sudbina Gradske kuće i gradskog Arhiva.
Izloženo je petnaest panoa – na prvih devet su stare razglednice i fotografije Istorijskog arhiva Zrenjanin i Muzeja istorije Jugoslavije – istorijat Gradske kuće a na preostalim su noviji snimci – enterijer i Gradska bašta.
– Ideja za postavljanjem izložbi na otvorenom nije nova, ali je u ovom ambijentu dobila puno opravdanje i drago mi je što smo danas u prilici da otvorimo još jednu izuzetnu postavku – rekao je gradonačelnik Janjić. – Bogato graditeljsko nasleđe grada Zrenjanina sve nas obavezuje da brinemo o njemu koliko god nam mogućnosti dozvoljavaju. Naša Gradska kuća, na čiji smo izgled navikli i možda na njega ne obraćamo posebnu pažnju, kod gostiju Zrenjanina redovno izaziva posebne emocije. To najbolje znamo mi koji često imamo priliku da upravo u ovoj zgradi primamo goste iz drugih sredina. Ponosni smo što negujemo tradiciju dugu sada već puna dva veka. Ova izložba naš je skroman doprinos obeležavanju tog jubileja. Ono što je daleko značajnije, svesni smo da zgradu treba održavati i ne dozvoljavati da na bilo koji način podlegne zubu vremena. Planiramo, pre svega, uređenje i obnovu njenog najlepšeg dela, barokne sale, ali i nekih drugih delova enterijera, koji su svakodnevno izloženi pogledima posetilaca – rekao je on.
SIMBOL GRADA
Simbol grada oblikovali su nekada čuvene evropske arhitekte i slikari Jožef Fišer, Eden Lehner, Đula Partoš, Gustav Kracman, Jozef Gojgner. Ona je samo jedan od bisera kulturnog blaga koji posedujemo.

B. Jajić