IZLOŽBA NA „PUPINU”: Predeli Srbije slikani ruskom dušom

U holu novog krila zgrade Tehničkog fakulteta Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu sinoć je otvorena izložba Anatolija Ivakina pod nazivom „Živopisna zemlja“, koju je organizovao Fakultet. Reč je o ruskom slikaru koji od pre nekoliko godina živi u Beogradu. Slike su inspirisane predelima Srbije, a boja koja ga u našoj zemlji posebno fascinira je zelena, boja livada i šuma. Umetnik je domaćinima i posetiocima obećao da će za sledeću izložbu naslikati i predele Zrenjanina.

– Ovo je prvi veliki kulturni događaj koji se održava u ovom prostoru. Postavke će se menjati, a vrata fakulteta su otvorena svim umetnicima – rekla je dekanka prof. dr Dragica Radosav.

Istoričar dr Milan Micić je besedio o ruskoj i srpskoj duši.

– Meni je čast da otvorim jednu izložbu u kojoj jedan Rus naš prijatelj posmatra našu otadžbinu. Na njegovim slikama se osećaju ljubav i poštovanje prema Srbiji – rekao je Micić.

Svečano otvaranje izložbe upotpinio je kulturni program. Učestvovali su Mirjana Mladenović sa pesmama Ovo je Srbija” i Podmoskovske večeri”, mr Branka Jajić koja je govorila Tatjanino pismo Onjeginu” Puškina i glumac NP Toša Jovanović” Jovica Jašin sa Apoteozom” Miloša Crnjanskog.
M.B.

izlozba tf1