IZLOŽBA NA TRGU SLOBODE: „121 godina biciklističkog sporta u Zrenjaninu”

U okviru 38. Međunarodne biciklističke trke „Kroz Vojvodinu“, čiji je domaćin, protekla tri dana bio Zrenjanin, na Trgu slobode je otvorena izložba „121 godina biciklizma u Zrenjaninu”. Autori su Siniša Onjin, istoričar, kustos u Narodnom muzeju Zrenjanin i Vladimir Stanar, predsednik Biciklističkog kluba „Ciklomanija”.
Kako je na otvaranju rekla direktorka Narodnog muzeja Zrenjanin Jelena Gvozdenac Martinov, izložba je priređena za veoma kratko vreme i na kvalitetan način prikazuje dugu istoriju biciklizma u Zrenjaninu. Ona je izrazila zadovoljstvo što je u okviru Međunarodne biciklističke trke kroz Vojvodinu Zrenjanin predstavljen kao grad sportova.
Prema rečima Sime Salapure, reč je o kulturnom događaju koji dopunjuje tri sportska događaja u Zrenjaninu i to je promocija našeg grada i kao grada sportova i kao grada kulture. On se zahvalio zrenjaninskom Muzeju što je, kako je rekao, prepoznao potrebu da predstavi bogatu istoriju zrenjaninskog sporta.

DSC_1034 . DSC_1003 . DSC_0967 .

– To je ono što treba da baštinimo i čime treba da se ponosimo – istakao je Salapura. – Hvala organizatorima i čestitam Biciklističkom klubu „Ciklomanija” 15 godina od osnivanja.

Takmičar i predsednik Biciklističkog kluba „Ciklomanija“, tehnički organizator biciklističkog karavana u našem gradu, Vladimir Stanar objašnjava da je na petnaest panoa sažeto bogatstvo biciklističkog sporta u Zrenjaninu. Zahvaljujući saradnji Naronog muzeja Zrenjanin i Biciklističlkog kluba „Ciklomanija”, uz podršku Grada Zrenjanina, organizovani su i mini-sajam biciklističke opreme, kao i rekreativna vožnja za sugrađane.
– Zrenjanin je grad sportova – podseća Siniša Onjin. – Prvi biciklistički klub je osnovan 1896. goine i tu godinu uzimamo za početnu godinu biciklističkog sporta u našem gradu. Prve godine donosile su masovnost i bile su uspešne. Organizovane su gradske trke na velodromu koji je izgrađen 1898. godine… Našim gradom su popularne dvotočkaše vozili i takmičili se Vladimir i Darko Ribnikar, bard novinarstva Svetolik Savić i Ivan Sarić. Krajem 19. veka, posle svake trke u našem gradu uveče su se biciklisti okupljali sa lampionima i defilovali gradskim ulicama.
U našem gradu je, 1900. godine, bilo registrovano 155 bicikala. Najbolji velikobečkerečki bicklista između dva rata bio je Meršpdorf. Na izložbi je i jedna njegova slika – osvojio je toliko nagrada da više nije imao mesta na odelu gde da zakači odličja.

DSC_0944 . DSC_0925 .
– U međuratnom periodu osnovan je motociklistički klub „Budućnost”, koji je izrodio plejadu uspešnih biciklista, među kojima su Mihajlo Farkaš, Đura Stupljanin, Jožef Vaštag i drugi – ističe Onjin. – Posle Drugog svetskog rata u Zrenjaninu je postojalo nekoliko biciklističkih klubova i oni su iznedrili fantastične takmičare, među kojima su Jagoda Nikolić, Katarina Šerban, Dragiša Ješić, Dragan Jajić, Vladimir Stanar.
Biciklizam u Zrenjaninu nije imao samo takmičarski, već i rekreativni karakter.
– Ovo je lep način za povratak u mladost, a moja mladost je bila u znaku biciklizma – kaže Dragan Jajić, tadašnji reprezentativac Srbije i državni reprezentativac. – Vozili smo za OBK Beograd, svakodnevno naporno trenirali, od Zrenjanina do Beiograda i nazad, po 150 kilometara. Još sam živ i zdarv i savetovao bih mladima da se bave sportom, biciklizmom, jer, sve što počnete, morate i da završite. Tu je i moj trener Tomislav Milenković koji je i danas aktivan u klubu. Ovo je slika iz Opatije gde smo bili na pripermama 1969. godine. Ovaj bicikl je suvenir, ali i dalje vozim bicikl, rekreativno.
B. J.

Fotografije: Ivan Pančić

DSC_0502 . DSC_0036 . DSC_0028 .DSC_1342 . DSC_1227 .