“TRKA ZA SREĆNIJE DETINJSTVO” U SUBOTU U “AVIV PARKU”: Humanitarno-sportska akcija

Manifestacija Trka za srećnije detinjstvo” održaće se u subotu, 23. septembra, u Aviv parku”, rečeno je danas na konferenciji za medije u Multimedijalnoj sali Gradske uprave. Osim trke koja će početi u 11.10, biće održana i mini olimpijada Udruženja za pomoć MNRO sa teritorije Vojvodine (10 časova), prodajna izložba radova osoba sa smetnjama u razvoju (10-13 časova), kao i dobrovoljno davanje krvi (10-12 časova).

– Ovo je sportsko-humanitarna manifestacija, koja traje tri decenije. Akcija ovog tipa je najveća i namasovnija u okviru Crvenog krsta Srbije. Dešava se u svim većim gradovima i opštinama u Srbiji sa vrlo specifičnim ciljevima. Želja nam je da promovišemo kulturu sporta i pokreta, da mladi provedu lep dan baveći se sportom na otvorenom prostoru. Takođe, želimo da u učesnicima trke, kupovinom učesničkog broja po simboličnoj ceni od 50 dinara, probudimo humanu crtu i da nauče da mogu da pomognu nekom kome je pomoć potrebna. Misija Crvenog krsta je pomoći ugroženim ljudima, ovog puta naša misija je da pomognemo uspešnim ljudima koji se školuju, a ostali su bez jednog ili oba roditelja i u stanju su socijalne potrebe – istakla je Aleksandra Tanasijević, sekretarka Crvenog krsta Zrenjanin.

Vukosava Đapić Atanacković, sekretarka Sporstkog saveza grada Zrenjanina naglasila je da će svečano otvaranje biti u 11 časova. Ona je rekla da je prva trka predškolaca predviđena za 11.10 časova i da će, za razliku od prethodne godine, svaki razred (od prvog do četvrtog osnovne škole trčati zasebno), dok se spajaju peti i šesti, a sedmi i osmi razredi, dok će srednjoškolci trčati zajedno. Volonteri Crvenog krsta će nositi table na kojima će biti označeni razredi.

– Za pobednike trka obezbeđeni su pehari, medalje i majice, dok će svi učesnici dobiti osvežavajući paket. Deo karata već je distribuiran javnim preduzećima i ustanovama, a deo će biti ostavljen za slobodnu prodaju na dan trke. Njih ne moraju da kupe samo učesnici trke, već svi koji žele da pomognu – poručio je Simo Salapura, pomoćnik gradonačelnika za sport i omladinu i ovim putem se zahvalio Predškolskoj ustanovi, osnovnim i srednjim školama, Sporstkom savezu, Savezu za školski sport, “Aviv parku” i Gradu Zrenjaninu što su pomogli organizaciju ove manifestacije.

Konferenciji su prisustvovali i Jelena Dragić, načelnica Odeljenja društvene delatnosti Gradske uprave, Slaviša Vlačić, član Gradskog veća zadužen za obrazovanje i Jovan Lekić, stručni saradnik za školski sport.

I.I.