IZLOŽBA „NAŠA PRAVA NA NAŠIM REČIMA” PREDSTAVLJA MOST SARADNJE MEKSIKA I ZRENJANINA

Kultura je odličan „alat” za upoznavanje i zbližavanje naroda

Na mapi sredina prožetih tolerancijom i multikulturalnošću naš grad zauzima posebno mesto, gde skladno žive predstavnici mnogih naroda i nacionalnih manjina. Sa druge strane, Zrenjaninci se trude da budu dobri domaćini, kako bi se svaki gost osećao kao kod kuće. To su pokazali prilikom otvaranja izložbe „Naša prava na našim rečima” ilustratorke Margarite Sada i spisateljice Marije Jolande Argueljo, kada je u Zrenjaninu prošle nedelje boravio ambasador Meksika u Srbiji Karlos Isaura Feliks Korona.
Radovi su inspirisani univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima. Tekst svakog od 30 članova Deklaracije napisan je na srpskom i španskom jeziku. Postavka je otvorena u četvrtak, 29. jula i traje do 11. avgusta.
– Izložba je, pre svega, pokazatelj naše kontinuirane saradnje sa Meksikom. Omogućava da se posetioci svih generacija upoznaju sa ljudskim pravima i stvaralaštvom pomenutih umetnica. Bogat kolorit, u kojem preovlađuju jarke boje i prirodni tonovi, koji je svojstven meksičkoj kulturi možemo očitati u radu Margarite Sada, koja u svom izrazu spaja slikarstvo i dizajn. Naročito su karakteristična njena lica sa trouglastim nosevima – objasnila je Sandra Banjanin, urednica programa vizuelnih umetnosti u Kulturnom centru.

Miroslava Malbaški

Opširnije u štampanom izdanju