IZLOŽBA POSVEĆENA BICIKLIZMU NA TRGU SLOBODE – GRAD KULTURE I SPORTA

Bicikli 121 godinu u Zrenjaninu

U okviru 38. Međunarodne biciklističke trke „Kroz Vojvodinu”, čiji je domaćin, proteklog vikenda, bio Zrenjanin, na Trgu slobode je otvorena izložba „121 godina biciklizma u Zrenjaninu”.
Autori izložbe su Siniša Onjin, istoričar, kustos u Narodnom muzeju Zrenjanin i Vladimir Stanar, predsednik Biciklističkog kluba „Ciklomanija”.
Kako je na otvaranju rekla direktorka Narodnog muzeja Zrenjanin Jelena Gvozdenac Martinov, izložba je priređena za veoma kratko vreme i na kvalitetan način prikazuje dugu istoriju biciklizma u Zrenjaninu. Ona je izrazila zadovoljstvo što je u okviru Međunarodne biciklističke trke kroz Vojvodinu Zrenjanin predstavljen kao grad sportova.
Prema rečima Sime Salapure, pomoćnika gradonačelnika, reč je o kulturnom događaju koji dopunjuje tri sportska događaja u Zrenjaninu tokom vikenda i to je promocija našeg grada i kao grada sportova i kao grada kulture. On se zahvalio Muzeju što je, kako je rekao, prepoznao potrebu da predstavi bogatu istoriju zrenjaninskog sporta.
– To je ono što treba da baštinimo i čime treba da se ponosimo – istakao je Salapura. – Hvala organizatorima i čestitam „Ciklomaniji” 15 godina od osnivanja.
Takmičar i predsednik Biciklističkog kluba „Ciklomanija”, tehnički organizator biciklističkog karavana u našem gradu, Vladimir Stanar objašnjava da je na 15 panoa sažeto bogatstvo biciklističkog sporta u Zrenjaninu, zahvaljujući saradnji Narodnog muzeja Zrenjanin i Biciklističkog kluba „Ciklomanija”, uz podršku Grada Zrenjanina a organizovani su i mini-sajam biciklističke opreme, kao i rekreativna vožnja za sugrađane.
– Zrenjanin je grad sportova i ima 13 sportskih disciplina – podseća Siniša Onjin. – Prvi biciklistički klub je osnovan 1896. godine i tu godinu uzimamo za početnu godinu biciklističkog sporta u našem gradu. Prve godine donosile su masovnost i bile su uspešne. Organizovane su gradske trke na velodromu koji je izgrađen 1898. godine, na kojima su pored naših sugrađana učestvovali i takmičari iz drugih gradova i država. Našim gradom su popularni dvotočkaši vozili i takmičili se Vladimir i Darko Ribnikar, bard novinarstva Svetolik Savić i Ivan Sarić. Krajem 19. veka, posle svake trke u našem gradu uveče su se biciklisti okupljali sa lampionima i defilovali gradskim ulicama. U tom trenutku to je bio prvorazredan događaj za naše sugrađane koji su masovno propratili povorku.
U našem gradu je, 1900. godine, bilo registrovano 155 bicikala. Najbolji velikobečkerečki bicklista između dva rata bio je Meršpdorf. Na izložbi je i jedna njegova slika – osvojio je toliko nagrada da više nije imao mesta na odelu gde da zakači odličja.
– U međuratnom periodu osnovan je motociklistički klub „Budućnost”, koji je izrodio plejadu uspešnih biciklista, među kojima su Mihajlo Farkaš, Đura Stupljanin, Jožef Vaštag i drugi – ističe Onjin. – Posle Drugog svetskog rata u Zrenjaninu je postojalo nekoliko biciklističkih klubova i oni su iznedrili fantastične takmičare, među kojima su Jagoda Nikolić, Katarina Šerban, Dragiša Ješić, Dragan Jajić, Vladimir Stanar.
Biciklizam u Zrenjaninu nije imao samo takmičarski, već i rekreativni karakter.

  • MOJA MLADOST
    – Ovo je jedan lep način za povratak u mladost, a moja mladost je bila u znaku biciklizma – kaže Dragan Jajić, tadašnji reprezentativac. – Vozili smo za OBK Beograd svakodnevno naporno, trenirali, prelazili po 150 kilometara do Beograda i nazad. Ovde je i moj nekadašnji trener Tomislav Milenković koji je i danas aktivan u Klubu. Ovo je slika iz Opatije gde smo bili na pripremama 1979. godine i ovaj bicikl je suvenir. Živ sam i zdrav i dalje vozim bicikl, rekreativno. Mladima bih poručio da se bave sportom, biciklizmom, jer nas ovaj sport uči da što počneš, moraš i da završiš.

 

B. J.