IZLOŽBA RADOVA LIKOVNOG KONKURSA „30X30“: Prva nagrada Milovanu Krstoniću

Projekat Kulturnog centra koji pokreće kreativno mišljenje, a pod nazivom „30×30“ i ove godine, trinaesti put zaredom, okupio je velik broj umetnika koji su na konkurs poslali svoja dela. Radovi umetnika prispeli su sa mnogih krajeva sveta, stoga je ovaj konkurs prešao put od regionalnog do međunarodnog. Ove godine prijavilo se 197 autora iz Srbije, Republike Srpske, Slovenije, Kine, Kanade i Poljske, a 140 radova žiri je odabrao kao najbolje.

Postavka je otvorena sinoć, u izložbenom salonu Kulturnog centra. Radovi će nakon Zrenjanina biti predstavljeni u Art centru u Beogradu, Kulturnom centru u Pančevu, Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici i Kulturnom centru u Novom Sadu. Više o samom projektu rekao je njegov autor, član žirija, selektor radova, Milutin Mićić, slikar i vajar.

– Svake godine postavljam zadatu temu, a ove godine je to evolucija dobra i evolucija zla, koja se sama nametnula. Kako stvari stoje, evolucija zla je dominantnija od evolucije dobra i simetrija među njima na postoji. Garantujem, pogotovo u ovom savremenom vremenu, da evolucija zla ima prevlast nad dobrim. Poruka, odnosno ideja mi je da ovim projektom ukažem na ovu pošast koja nas okružuje. Na umetnicima je da pokušaju da bilo šta promene, koliko je to u njihovoj moći, jer nas zlo okružuje u svim sverama društva počev od politike, ekonomije i kulture – istakao je Mićić.

Prvu nagradu na konkursu osvojio je Milovan Krstonić iz Milićevog sela kod Požege, drugu Gordana Šijački, dok je treća nagrada pripala Vesni Pavlović.

M.Ml.

Foto: Jovan D. Njegović

Opširnije u štampanom izdanju

Prvonagrađeni Milovan Krstonić