ZSF UPUTIO VLADI PREDLOG ZA IZMENU ZAKONA: Obavezan konsultativni referendum o promeni naziva naselja

Udruženje građana Zrenjaninski socijalni forum (ZSF) pokreće inicijativu za promenu Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, kako bi on bio dopunjen odredbom o obaveznom održavanju referenduma u naselju čiji naziv se menja. Predlog za izmenu Zakona već su uputili Vladi Republike Srbije, pozvavši i ostale sugrađane da im se pridruže tako što će isti ili sličan predlog i sami uputiti Vladi.
– Smatramo da je neophodno da Zakon bude dopunjen odredbom po kojoj će, pre utvrđivanja predloga za izmenu Zakona, biti obavezno održavanje konsultativnog referenduma. Veliki nedostatak u sadašnjem Zakonu jeste što se promena naziva naseljenog mesta može izvršiti bez konsultovanja njegovih stanovnika. Zahvaljujući postojećoj proceduri moguća je česta i nedemokratska promena naziva, što može imati štetne ekonomske, društvene i političke posledice – navodi se u Predlogu za izmenu Zakona, koji potpisuje Branislav Markuš, predsednik Upravnog odbora ovog udruženja.
Kako podseća ZSF, inicijativu za promenu naziva naseljenog mesta mogu pokrenuti skupština lokalne samouprave, građani, mesna zajednica i drugi zainteresovani organi zajednice, a ime se može promeniti samo izmenom Zakona o teritorijalnoj organizaciji, kojim su utvrđeni nazivi opština i gradova, nazivi naseljenih mesta i katastarskih opština, kao i način njihove promene.

M.M.