IZLOŽBA RADOVA VASE POMORIŠCA :  Od Modoša i Minhena, Pariza i Londona do elitnih prestoničkih krugova

Izložba Narodnog muzeja Zrenjanin pod nazivom ,,Vasa Pomorišac – od tradicije do moderneˮ otvorena je sinoć u muzejskom salonu, a realizuje se povodom 125 godina od rođenja slikara Vase Pomorišca, u saradnji sa umetnikovim sinom Gordanom Pomorišcem, Savremenom galerijom i drugim institucijama i pojedincima.

Cilj izložbe i kataloga jeste sistematisanje dela Vase Pomorišca i interpretacija njegovog značaja publici, uz uključivanje lokalnog aspekta koji je od velikog značaja za kulturnu istoriju Zrenjanina.

– Namera nam je bila da se osvrnemo na ovaj značajan jubilej i predstavimo ono što naš Muzej i Savremena galerija čuvaju, a vezano je za lik i delo ovog značajnog banatskog umetnika. Veliku zahvalnost dugujemo sinu Vase Pomorišca, gospodinu Gordanu Pomorišcu iz Beograda  koji nam je ustupio radove svog oca, kao i vrlo važne informacije kojima smo ovu postavku itekako obogatili i upotpunili. Vasa Pomorišac je iza sebe ostavio bogat stvaralački opus, a brojne su adrese muzeja i galerija u zemlji i inostranstvu koje čuvaju njegova dela – rekla je viša kustoskinja-istoričarka umetnosti Olivera Skoko.

Izložbu čini 37 radova (slika i crteža), ilustracija, kao i dokumentarni materijal koji prati život i stvaralaštvo Vase Pomorišca, od prvih pouka koje je dobio u ateljeu Stevana Aleksića u rodnom Modošu (danas Jaši Tomiću), preko ratnog, minhenskog i međuratnog perioda (Beograd, London, Pariz), do angažovanja u umetničkoj grupi, „Zograf“. Poseban naglasak je dat Pomoriščevoj ulozi u posleratnom Petrovgradu, kao i saradnji sa Umetničkom kolonijom u Ečki.

– Nismo predstavili njegova  remek-dela koja se nalaze u stalnim postavkama drugih muzeja, već smo želeli da ispričamo jednu našu priču koju smo podelili u nekoliko segmenata, sa naročitim akcentom na period kada je Vasa Pomorišac bio vezan za rodni Modoš, a kasnije za Petrovgrad, odnosno Zrenjanin – istakla je kustoskinja-istoričarka umetnosti Ivana Arađan.

Publika će imati priliku da vidi najranije radove nastale u ateljeu Stevana Aleksića, ilustracije sa temama iz narodne poezije, čuveni Portret Milanke Vasiljev za koju je Vasa Pomorišac dobio srebrnu medalju 1938. godine u Parizu, kao i neka od poslednjih dela iz 1960. godine.

Autori izložbe su viša kustoskinja-istoričarka umetnosti Olivera Skoko i kustoskinja-istoričarka umetnosti Ivana Arađan. Postavku je otvorio profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu dr  Igor Borozan, istoričar umetnosti.

Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i kompanija Gomeks. Izložba će trajati do 15. Februara.

 

M.Malbaški

Foto:Jovan Drndak Njegović

 

(Opširnije u štampanom izdanju)