IZLOŽBA „SLIKA 2018”: 63. SAZIV UMETNIČKE KOLONIJE EČKA U SAVREMENOJ GALERIJI OKUOIP PETORO UMETNIKA

Od inspiracije do umetničkog dela – rezime stvaralaštva

Tokom oktobra meseca petoro istaknutih savremenih vizuelnih umetnika boravilo je i radilo u Umetničkoj koloniji Ečka u okviru 63. saziva umetnika „Slika 2018”, a izložba koja je otvorena u ponedeljak, 10. decembra, u Savremenoj galeriji rezimira njihovo stvaralaštvo.
Umetnici su tokom boravka u Ečki imali priliku da sami odaberu temu kojom će se baviti u svojim radovima, odnosno mogućnost da predstave ono što ih je najviše inspirisalo i podstaklo na rad u Ečki, njenom okruženju i kroz druženje i razmenu iskustva sa ostalim učesnicima kolonije. Takođe, razmatrali su i preispitivali pojam slike u različitim kontekstima i medijima.
Učesnici ovogodišnje kolonije su: Karkatag kolektiv, Zoran Todorović, Aleksandra Jovanić, Isidora Todorović (svi iz Srbije) i Saša Spačal (Slovenija). Ovi umetnici se u polju novih medija, digitalne umetnosti, interaktivne umetnosti, performansa i postmedijske umetnosti bave istraživanjima odnosa čoveka i prirode, nauke, tehnologije u vremenu kada se granice među različitim oblastima delovanja čoveka, ali i samog čoveka i tehnologije sve više brišu.
Selektor i kustos projekta je Sunčica Lambić-Fenjčev, a izložba traje do 17. januara 2019.
M. Malbaški

Opširnije u štampanom izdanju